КФН отне лиценза на застраховател заради редица нарушения


КФН отне лиценза на застраховател заради редица нарушения
Снимка: Actualno.com/Тодор Маргаритов

4649

Комисията за финансов надзор (КФН) официално реши да отнеме застрахователния лиценз на "ЗК Юроамерикан" АД.

Основната причина е, че дружеството няма дейност от половин година и съответно вече не отговаря на условията да има лиценз. Става въпрос за периода януари - август 2018 г. Обаче в периода септември – декември 2018 г. дружеството е сключило общо 9 застрахователни договора.

Но от януари до август 2019 г., "ЗК Юроамерикан" АД отново не е сключвало застрахователни договори, нито е завеждало претенции по действащи застраховки, съответно не е изплащало и застрахователни обезщетения. Нещо повече - на 01.09.2019 г. застрахователят е сключил 3 застрахователни договора, които обаче са сключени с лица, които са акционери на "ЗК Юроамерикан" АД, като две от застрахованите лица са и служители на застрахователната компания.

КФН казва и, че "ЗК Юроамерикан" е извършило груби или системни нарушения по чл. 80 от застрахователния кодекс. В този текст са описани например на какви условия трябва да отговаря всеки член на УС на застрахователно дружество - висше образование "магистър", да е с опит в икономиката, да не е осъждан и т.н.

В случая обаче, при проверка на КФН е установено, че застрахователят няма одобрени от КФН лица, които да изпълняват ключовите функции за съответствие и по вътрешен одит. Допълнително, застрахователят не е уведомил КФН за назначения на 09.08.2019 г. риск мениджър и съответно не е представил необходимите документи, с оглед извършване на преценка дали лицето отговаря на законовите изисквания за професионална квалификация и надеждност.

Освен това, според КФН "ЗК Юроамерикан" АД е извършило груби нарушения на императивната норма на чл. 76, ал. 1 от КЗ, който предвижда задължение на застрахователя да разполага с ефективна система на управление с цел осигуряване на надеждно и разумно управление на дейността. Липсата на ефективна системата на управление, която спомага за правилното развитие дейността на застрахователя и неспазването на изискванията на КЗ във връзка със системата на управление застрашава стабилността на застрахователя и неговото функциониране.

Заради множеството нарушения, считано от 17.12.2019 г., КФН забранява:

1. Свободното разпореждане с активите на „ЗК Юроамерикан“ АД до започване на производство по ликвидация или несъстоятелност.

2. Сключването на нови застрахователни договори по всички класове застраховки за срок от 6 месеца, считано от датата на издаване на настоящото решение.

Комисията назначава Стефан Петров Стефанов за квестор на "ЗК Юроамерикан" АД до назначаването от съда на синдик или до вписването на ликвидатор на дружеството. Той задължително трябва да възложи на съответните служители на "ЗК Юроамерикан" АД, включително като ги упълномощи изрично, да извършват в срока на квестурата всички необходими правни и фактически действия, в рамките на закона, относно:

а) извършването на плащания на ликвидни и изискуеми задължения на "ЗК Юроамерикан" АД, произтичащи от застрахователни договори,

б) извършването на плащания на публичноправни вземания към държавата и общините, като данъци, мита, такси, задължителни осигурителни вноски и други, по които задължено лице е "ЗК Юроамерикан" АД

в) извършването на плащания на битови сметки и други периодични задължения (ток, вода, парно, телефон, интернет и т.н.), както и дължимите възнаграждения на наетия персонал до размера на обичайното за извършване на нормалната дейност на застрахователя.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички