ГЕРБ нямало да опрощава дълговете на вероизповеданията, а да ги разсрочва


ГЕРБ нямало да опрощава дълговете на вероизповеданията, а да ги разсрочва
Снимка: БГНЕС

2149

Дълговете на вероизповеданията, натрупани до 31 декември 2018 г., няма да бъдат опрощавани, а разсрочвани. Новината обяви на брифинг в парламента председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, предаде БГНЕС.

Предложението ще бъде направено между двете четения на промените в Закона за вероизповеданията, които предизвикаха обществено недоволство заради заложената вътре финансова амнистия за вероизповеданията. По данни на финансовото министерство задълженията на вероизповеданията към държавата са около 8,2 млн. лв., а вече стана ясно, че около 8 млн. от тях са само на Главното мюфтийство. Припомняме, че всъщност на заседание на парламентарната комисия по вероизповеданията и правата на човека зам.-министърът на финансите Росица Велкова така и не каза кой колко дължи, но длъжници били 6 религии.

Периодът на разсрочване все още не е договорен, защото се търсят различни варианти.

"Има много спекулации, че се говори за опрощаване на задължения, които са натрупани от всички вероизповеданаия към 31 декември 2018. Темата излезе извън обхвата на всички вероизповедания. Тук искам категорично да заявя по никакъв повод нито ПП ГЕРБ, нито ПГ на ГЕРБ, нито МС имат някаква договорка или извиване на страна с ДПС", каза още Цветанов.

Причините за натрупване на дълговете, според главния мюфтия Мустафа Хаджи, са лошото управление на имотите на Мюфтийството, както и такса смет, но е факт и, че дълго време НАП се бави с ревизии. Само че според бившия вицепремиер Валери Симеонов Главно мюфтийство има достатъчно пари да си покрие задълженията – най-малко има 700 000 декара, които дава под аренда, на декар по 2-3 лева, при положение, че арендите в Добруджа са по 70-80 лева на аренда. Защо – защото ги дава на активисти на ДПС, каза Симеонов преди ден. Той е сигурен и, че Главно мюфтийство разпределя пари по регионални звена – например добричкия клон, защото иначе, ако влязат в централната сметка на Мюфтийството, ще бъдат запорирани от НАП заради дългове.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички