Oтнемат 5 хотела на Арабаджиеви?


Oтнемат 5 хотела на Арабаджиеви?
Снимка: БГНЕС

16634

Антикорупционната комисия КПКОНПИ ще внесе иск за отнемане на имущество за близо 380 млн. лв. от бизнес фамилията Маринела и Ветко Арабаджиеви. Двамата са обвинени в участие в престъпна група за укриване на данъци и пране на пари. Арабаджиеви от месеци са в ареста. По същото дело бе арестуван и синът им – Вълчо.

Държавата иска да им се отнемат общо 5 хотела – по един в София и курорта "Св. Влас" и три комплекса в "Елените". Върху всичките са наложени възбрани, посочват от КПКОНПИ.

Антикорупционната комисия иска отнемане на апартамент в центъра на София с две паркоместа и склад, отнемането на парцел с двуетажна сграда в строеж в кв. "Бояна", като общата стойност на това имущество е 5.75 млн. лв. Предложена е конфискацията на два луксозни автомобила за над 400 000 лв.

КПКОНПИ иска да се отнемат и малко над 2 млн. лв., намерени при акцията срещу Арабаджиеви през миналата година. Преди няколко месеца комисията внесе иск за отнемане и срещу сина им Вълчо. От него се търси имущество за почти 7 млн. лв.

Според прокуратурата Арабаджиеви са участвали в престъпна група за данъчни измами, укриване на данъци и изпиране на пари. Синът им Вълчо Арабаджиев не е участник в групата и е обвинен само в пране на пари. Според прокуратурата престъпленията са вършени в периода 2013-2018 г.

"Вълчо (Ветко б.р.) и Маринела Арабаджиеви са обвинени и в това, че в качеството си на лица, които осъществяват фактически действия и функции по управлението на търговски дружества, умишлено склонили представляващи въпросните дружества (също членове на групата) да избягват установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери – при воденето на счетоводството да използват документи с невярно съдържание, да потвърждават неистина в подадени данъчни декларации и да приспадат неследващ се данъчен кредит", твърдят от прокуратурата.

На заседанието на КПКОНПИ бяха взети общо 13 решения за внасяне на искове в СГС и в окръжните съдилища в Благоевград, Бургас, Варна, Перник, Плевен и Русе за отнемане на имущество на обща стойност над 384 млн. лв.

Проверките срещу тринадесетте лица са започнати след получени уведомления от прокуратурата за привличането им в качеството на обвиняеми за извършени престъпления - държане на високорискови наркотични вещества с цел разпространение, включително и в организирана престъпна група, трафик на хора, имотна измама и финансови престъпления.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички