София създава 40% от БВП на България, привлича 50% от инвестициите


София създава 40% от БВП на България, привлича 50% от инвестициите
Снимка: iStock

19700

София остава най-голямата областна икономика в страната с около 40% от брутния вътрешен продукт (БВП) на България. Това посочва новият доклад "Икономически и инвестиционен профил на София 2019" на Общинската агенция за инвестиции.

Икономиката на София се характеризира и със значително по-висока от средната за страната инвестиционна активност.

Магнит за инвестиции

По последни данни около 40% от разходите за дълготрайни материални активи и 50% от преките чуждестранни инвестиции са направени именно в столицата.

Към края на 2018 г. София е привлякла 13 млрд. евро чужди инвестиции или около 9800 евро на човек от населението, което е близо 3 пъти повече от средната стойност за страната.

Основната част от инвестициите в София се насочват към услугите, които са и отраслите с най-голям принос в добавената стойност на местната икономика – 37% от всички ПЧИ до 2018 г. са се влели в него.

Това се дължи както на високите доходи и потребление в столицата, така и на факта, че градът е развит транспортен и логистичен център. Другите най-атрактивни сектори за чужди инвестиции в столицата са промишлеността и комуналните услуги, недвижимите имоти, ИТ и аутсорсинг индустриите.

София се отличава и с добро усвояване на европейски средства, което е основен източник на публични инвестиции. До края на юни 2019 г. столицата е усвоила 4,2 млрд. лева.

Квалифицирани работници, високи заплати

Освен че привлича икономически активни хора от други области, столицата се характеризира и с концентрация на висококвалифицирано население. Докато в страната делът на населението с висше образование е 28%, в столицата той е значително по-висок – над 51%.

Заетостта в София е най-висока – 76% (за възрастовата група между 15 и 64 години) през 2018 г., което е абсолютен рекорд в страната.

Близо 180 000 или 1/4 от заетостта в столицата е в търговията и ремонта на автомобили и мотоциклети.

В унисон с най-високите нива на заетост в страната и с голямата тежест на отрасли, изискващи висока квалификация, заплатите в София (столица) са по-високи от средните в страната.

През 2018 г. средната годишна заплата в столицата надмина 19 000 лева, което е с над 38% повече от средното за цялата икономика.

1/3 oт пpиxoдитe oт изнoc нa ĸoмпaниитe y нac ca peaлизиpaни в cтoлицaтa, ĸaтo ĸъм 2018 г. тe възлизaт нa 28 млpд. лeвa.

Светло бъдеще

Като цяло перспективите пред развитието на София са положителни, посочва докладът. Градът най-вероятно ще продължи да концентрира все по-голям дял от икономическата активност в страната заради положителните демографски процеси и лидерството си в развитието на най-бързо растящите сектори.

Висококвалифицираната работна сила и в бъдеще ще привлича инвестиции в бързорастящите сектори на ИТ индустрията, аутсорсинга на бизнес услуги и някои промишлени дейности с относително висока добавена стойност.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83543
  • GBP
    1
    2.29006
  • JPY
    100
    1.19222
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички