320 000 руски туристи ще почиват в България през лятото


320 000 руски туристи ще почиват в България през лятото
Снимка: БГНЕС

3275

Около 320 хил. руснаци се очаква да дойдат на почивка у нас през лятото, което е с около 8 на сто повече спрямо миналогодишните летни месеци. Това заяви Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценка в туризма, пред "Монитор".

„България е малка страна и тя няма как да бъде измежду топдестинациите на Русия, тъй като в годишен план се очаква да излязат около 10,5 млн. руснаци в чужбина. А само у нас през 2017 г. ще дойдат около 620 хил. от тях", коментира Драганов по повод излязлата публикация в руската медия RT, че гражданите на руската федерация, планиращи да прекарат летните си отпуски зад граница, отдават предпочитания на курортите в Турция, Гърция и Кипър. След тях се нареждали България, Испания, Италия и Черна гора.

Експертът поясни, че Турция предлага много добър ол инклузив на много добра цена. Но в същото време сигурността в южната ни съседка значително пострада след поредицата от терористични атаки.

Кипър пък е конкурента на България дестинация, но не можем да кажем, че има голям интерес от страна на руските туристи, независимо че те имат много по-добра визова политика по отношение на руския пазар, каза още Румен Драганов.

По думите му популярността на нашата страна, въпреки че е малък пазар, се разпространява преди всичко измежду онези, които са инвестирали у нас, т.е. са си закупили втори дом. Тези руснаци много интензивно рекламирали своята собственост и давали възможност на близки и приятели да се настаняват в техните къщи и апартаменти почти целогодишно. Така цели населени места като Варна, Бургас, Поморие и Банско почти през цялата година са пълни с руски граждани.

Тази година се очаква и около 4 хил. деца да посетят България за ученически лагери. Традиционно те идват лятото и отсядат в известните ни курорти по Черноморието.

Директорът на института посочи още, че културният туризъм в градска и историческа среда, чийто дял вече достига 50% в общата структура, е новият феномен.

България вече е четирисезонна дестинация благодарение на нискотарифните авиокомпании и културният туризъм доминира в голяма част от посещенията. Според него 30% от почиващите на морето дори не стигат до отидат на плажа, тъй като предпочитали басейни, спа центрове и голф игрища.

По данни на РСТ са настъпили промени и в средния срок на летните отпуски на руските граждани. Ако по-рано те са почивали по 10-14 дни, то сега са готови да тръгнат на пътешествие за 7-10 дни.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички