Колко ще ви струва една седмица в Боровец?


Колко ще ви струва една седмица в Боровец?
Снимка: БГНЕС

9100

Боровец е най-изгодният ски курорт в Европа за 2019 г. Колко излиза една седмица там? И какви са цените другаде в Европа?, пише Deutsche Welle.

Къде в Европа е най-изгодно да караш ски през 2019 г.? В България. До този извод стига проучване на Британските пощи, цитирано от Daily Mail. Първите две места се заемат от зимните курорти Боровец и Банско. Една седмица ски в Боровец - ски под наем, карта за лифт, ски уроци, храна и напитки - излиза средно 448 паунда.*

В Банско същото удоволствие излиза 453 паунда. След тях се нарежда Италия - с курорта Бардонекия, а на четвърто място е Словения - с Кранска гора. Най-скъпият ски курорт в Европа е Цермат в Швейцария. Там една седмица излиза около 1042 паунда, посочва британското издание.

Предимството на България

Най-голямото преимущество на българските курорти е цената на храните и напитките. В Боровец 6 обяда около ски пистите излизат малко над 41 паунда. А в Банско - почти 45 паунда. Цените в италианските курорти Бардонекия и Сестриере за същия брой менюта са двойно по-високи.

По разходи за ски обаче двата български курорта не са сред най-изгодните. Лифт карта в Боровец за шест дни струва 159 паунда, а в Банско - 175 паунда. В Бардонекия за същия период цената е 139 паунда, а в Кранска гора - 153 паунда, пише Daily Mail.

Курортът Боровец попада и в статия на New York Times, озаглавена "На ски в България? Изненадващият чар на Балканите." Авторът на статията Габриел Лей посочва, че недалеч от Боровец могат да бъдат закупени имоти за няколко хиляди евро, а за разположените на по-атрактивни места имоти… може да се пазариш, пише той.

Лей е разговарял с британската инвеститорка Сара Стейли, която споделя, че все пак не трябва да се прекалява с инвестициите в България, тъй като имотният пазар в страната е "много рискован". През 2005 г. тя решила да купи къща в близост до Боровец.

Впоследствие отворила фирма за недвижими имоти. Британката била пленена от красотата на планините. Важна роля изиграли, разбира се, и достъпните цени. По онова време близо до Боровец можело да се закупят къщи за по около 10 000 долара.

Нещата обаче бързо се променили. "Преди 2008 г. цените станаха нелогични", спомня си Стейли. "Човек можеше да види къща за 100 000 долара, а до нея - друга къща за 25 000 долара." Тя разказва, че е имала клиенти, които заплатили 250 000 евро за нива с картофи. "Същинска лудост. Навремето много хора се почувстваха прецакани".

Сара Стейли казва, че през последните години нещата са се стабилизирали. Днес повечето хора решават да закупят имот в България, защото харесват страната и виждат нейния потенциал. "Хубавите апартаменти и къщи могат да бъдат продадени за часове", казва тя. Но изтъква, че все още има и множество жилища, които стоят празни или пък недовършени.

Един австралиец и една британка в Мала църква

Авторът на статията в New York Times ни среща и със семейство на австралиец и британка, избрали да живеят в село Мала църква, на 10 км от Самоков. Сара Томпсън работи от вкъщи за британска компания. От време на време лети до Острова.

Двойката не смята да остане дълго в България, но казва, че засега не могат да си позволят никъде другаде такъв стандарт на живот, какъвто имат там. Децата им учат в държавно училище. През зимата често ходят да карат ски с баща си на пистите в Боровец. Директно след училище.

Според проучването на Британските пощи, само за една година разходите за ски туризъм в Боровец са нараснали с 11,8%. Това повишение нарежда зимния курорт на трето място по ръст на цените сред десетте локации, попаднали в топ 10 на най-евтините ски курорти в Европа.

*В изчисляването на седмичните разходи за храна и напитки в ски курортите Британските пощи са включили 6 чаши кафе, 6 чаши кола, 6 чаши вино, 6 чаши бира, 6 обяда в близост до пистите. Закуската и вечерята не са взети предвид.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички