1/3 от партидите за втора пенсия не получават редовни постъпления


1/3 от партидите за втора пенсия не получават редовни постъпления
Снимка: iStock/Guliver

2881

Въпреки че над 3,6 млн. българи се водят осигурени за втора пенсия, почти една трета от партидите не получават редовни постъпления. Това стана ясно на заседанието на социалната комисия вчера (12 юни), на което бе приет отчет на Комисията за финансов надзор (КФН).

Проблемът с т.нар. кухи партиди е известен и експерти дори предупредиха на форум наскоро, че началото на изплащането на пенсии от втория стълб може да бъде съпроводено с обществено напрежение заради разминаването между очаквания и реалност, коментира в. "Сега".

Заместник-председателят на комисията Диана Йорданова очерта вчера ситуацията с частните фондове като добра. Те са стабилни и добре капитализирани, поради което нови стрес тестове не се предвиждат, увери Йорданова, цитирана от БНР. Тя обаче посочи като проблем големия брой на партидите, по които почти няма постъпления или те са спорадични. "Идентифицирали сме около 1,1 млн. такива партиди - с някаква сезонна заетост или много малки сумички, внасяни на различни интервали от време", уточни експертът.

Йорданова изрази надежда през юли работната група, която обсъжда вариантите за изплащането на втора пенсия, да е готова с текстове, които да предложи на парламента. Преди почти година социалното министерство представи концепция за фазата на изплащане, но въпреки декларирания консенсус проект със законови промени така и не бе представен. Въпросът е особено спешен, тъй като след само 2 години вече ще има пенсионери, на които трябва да се плаща по този стълб на пенсионната реформа. Това ще са жените, които ще се пенсионират през есента на 2021 година. Първите мъже по този стълб ще се пенсионират през 2024 година.

Според последния представен вариант за фазата на изплащане универсалните фондове ще гарантират минимален размер на втората пенсия. Изплащането ще е възможно пожизнено или разсрочено, като изборът е ограничен според сумата в партидата. За първите пенсионери с две пенсии това означава, че избор по-скоро няма да има, тъй като за тях събраното няма да стигне за пожизнена пенсия. Наследяване ще е възможно в повечето случаи, но еднократно теглене ще се позволява само при най-ниските суми.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички