Калфин: Минималната заплата да стане 380 лв. догодина


Калфин: Минималната заплата да стане 380 лв. догодина
Снимка: АБВ

1103

Социалният министър Ивайло Калфин подкрепя идеята от следващата година минималната заплата да стане 380 лв. Според него не е добър вариант минималното възнаграждение да остане на настоящите си нива, предаде БТА.

Доброто решение е това, което е заложено в тригодишната прогноза, допълни той. По думите му 15 месеца дефлация в България означава убито потребление и убит вътрешен пазар, и това няма как да не се отрази на цялата икономика.

Според Калфин решението на проблема е раздвижването на най-ниските доходи. Министърът ще предложи по-плавна и дългосрочна скала за нарастване на възрастта за пенсиониране от тази, която е заложена в сегашното законодателство. Действащото в момента законодателство предвижда увеличение с 4 месеца на възрастта за пенсиониране от 2015 година.

Има хора, които нямат възможност да се пенсионират. Има едни програми, които са "помощ преди пенсиониране", които така са изработени, с такива критерии, че много малко хора биха могли да се включат към тях, или ще потърся друг начин, който да помогне на хората, които са пред пенсия, на които не им стига стаж или възраст и които нямат възможност да получат доход. При всички случаи ще потърсим нещо, което да облекчи хората, които са пред пенсия и на които не им достига малко, за да излязат в пенсия, каза Ивайло Калфин.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички