От 7 май НОИ смята по коя формула ще се пенсионираме


От 7 май НОИ смята по коя формула ще се пенсионираме
Снимка: iStock/Guliver

2099

От 7 май започва подаването на новите заявления за отпускане на пенсия, в които хората могат да посочат изчисляване и по старата формула, а служителите на Националния осигурителен институт ще пресметнат и определят по-изгодния за човека вариант. Това съобщиха от института по време на семинар в Хасково, предаде "Дарик".

Новият образец на заявлението ще бъде достъпен на сайта на НОИ от утре. До края на утрешния ден ще бъде активиран и новият комбиниран калкулатор за изчисляване на размера на пенсията по старите и по новите правила.

След като законодателните промени, които дават право на избор по коя формула да бъде изчислена и отпусната пенсията на бъдещите пенсионери до края на 2022-ра година, бяха обнародвани на 30 април, от следващата седмица поделенията на НОИ в цялата страна започват да приемат заявления за отпускане на пенсия по нов образец. Той съдържа специален отрязък, в който се посочва желанието за изчисляване по старата формула, и се попълва периодът от трите най-добри осигурителни години преди 1997-ма година.

Дори да не бъде попълнена тази част, при представени документи за тези три години служителите на НОИ ще правят изчисления и по двете формули, и ще определят по-изгодния вариант. В поделението на НОИ в Хасково вече очакват повече хора да се заинтересуват от правото си на избор при изчисляване на размера на пенсията. Към момента повечето хора се интересуват от възможността да се пенсионират по старите правила, разказа Катя Степанова, специалист в отдел „Пенсии”:

„Притесняват се, че доходът, който искат за 2000 г. им е по-нисък и затова вървят към старото, което е за тригодишния базисен период до 97 г.“

На гишето, където се провеждат консултации за прогнозния коефициент и размера на пенсията, срещаме Геновева от Симеоновград. Тя е подала заявлението си за отпускане на пенсия преди месец, въпреки че и остава година до навършване на нужната възраст. Работила е в националната компания „Железопътна инфраструктура” и след консултация с експерт решила, че по-изгодният за нея вариант е да се пенсионира по новата формула. Това ще й осигури доход от 560 лева.

„При мен понеже заплатата и осигуряването ми са в растеж, по-изгодно беше новата система. Доволна съм, много съм доволна“, сподели Геновева.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички