Родителите, които се върнат на работа 6 месеца след раждането на детето си, ще получават 50% от обезщетението


Родителите, които се върнат на работа 6 месеца след раждането на детето си, ще получават 50% от обезщетението
Снимка: БГНЕС

2603

Родителите, които се върнат на работа след шестия месец от раждането на детето си, ще получават 50% от отпуснатото им обезщетение. Това каза на брифинг в МС министърът на труда и социалната политика Бисер Петков, предаде „Фокус“.

„От дневния ред на днешното заседание на МС, както вече е известно, беше приета Наредбата за изменение и допълнение за работното време, почивките и отпуските, с която на практика се провеждат в действие промените в Кодекса на труда и Кодекса за социалното осигуряване, които бяха извършени в края на миналата година и които влизат в сила от 1 юни т.г. Става дума за новите видове отпуски, които се регламентират и възможността за получаване на новия вид обезщетение от родителите, които съответно ще се върнат на работа след шестия месец след раждането на детето, но ще имат възможност да получават 50% от размера на обезщетението, което им е отпуснато“, обясни Петков.

По думите му наредбата включва прецизиране на механизма за сумирано изчисляване на работното време.

На въпрос как ще се отрази на тристранния диалог напрежението между работодателите и синдикатите заради разминаванията по минималната работна заплата, Бисер Петков отговори, че ръководството на Министерството на труда и социалната политика е провело срещи с двата синдиката и с представителите на петте работодателски организации по широк кръг от теми, свързани с приоритетите на социалната сфера, политиките по доходите и социалния диалог. „Всички декларираха своята готовност за активизиране на социалния диалог и за поставянето на тези въпроси. В срещите акцент беше поставен на различията, които съществуват на този етап и възможностите те да бъдат преодолени по отношение на подписване на споразумение за определяне на механизъм за минималната работна заплата. При встъпването си имах по-голяма доза оптимизъм, че можем бързо да стигнем до съгласие и подписване на такова споразумение“, коментира социалният министър.

Според него обаче са проличали още някои сериозни различия в срещите им, но от министерството не са се обезверили. „Ще продължим да работим за търсене на съгласие. Това, което мисля, че можем да приведем в действие, е ратификация на Конвенция 131 на Международната организация на труда за условията и определянето на минималната работна заплата. По този въпрос за рамката има съгласие от всички социални партньори и е нещо, което може и трябва да бъде реализирано“, добави той.

Петкова каза още, че има искания от страна на някои от организациите за отпадане на минималната работна заплата и договарянето на минимални размери по икономически дейности. Министърът поясни, че това също е нещо, което присъства в дебата. „Ако не бъде постигнато споразумението, остава действието на чл. 244 от Кодекса на труда, съгласно който МС определя размера на минималната работна заплата. Много бих искал тези усилия да дадат резултат и да се стигне до резултат. Все още не е насрочено следващото заседание на тристранния съвет за сътрудничество, тъй като се свиква от председателя на НСТС, който е вицепремиер. След като бъде определен, ще се пристъпи към свикване“, обясни още Бисер Петков.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички