Увеличават пенсиите с поне 6% от 2020 г.


Увеличават пенсиите с поне 6% от 2020 г.
Снимка: iStock/Guliver

4554

Пенсиите ще се увеличат най-малко с 6% от 1 юли 2020 г. Това обяви социалният министър Бисер Петков след блиц контрол в ресорната парламентарна комисия.

"Ръстът на средния осигурителен доход отчитан от НОИ дава основание да се завиши прогнозата, която е заложена в три годишната бюджетна рамка и нашите очаквания са, без да мога да кажа конкретно число е, че темпът на осъвременяване на пенсиите от 1 юли ще бъде по-висок от заложения и ще бъде над 6%", поясни министърът, цитиран от в. "24 часа". По думите му точният процент ще стане ясен по-късно.

"При темпът на нарастване на минималната заплата в рамките на този управленски мандат има предвидимост и яснота. През следващата година тя трябва да стане 610 лв. Синдикатите винаги искат по-висок ръст на минималните заплати, а работодателските организации смятат, че те не трябва да нарастват. Този дебат ще се води, докато нямаме яснота за факторите, от които зависи минималната заплата и начина, по които тя да се определя", обясни още Петков.

Той каза, че трябва да се осигурят по-добри условия и заплащане и за приемните родители. "2000 деца са настанени в приемни семейства. Този труд е специфичен и е 24 часа", коментира социалният министър по повод исканията на приемни родители за въвеждане на специален договор за предоставяне на услугата "приемна грижа". Те настояват да се регламентира трудът им по начин, гарантиращ техните социални и осигурителни права.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички