И презервативите свършват заради коронавируса


И презервативите свършват заради коронавируса
Снимка: iStock

29028

Предстои глобален недостиг на презервативи, предупреждава най-големият производител на кондоми в света. Малайзийската компания Karex Bhd, която произвежда един на всеки пет презерватива в света, беше принудена да затвори заводите си и да спре производството заради пандемията от коронавирус, предава Reuters.

През последните 10 дни трите завода на компанията в Малайзия не са произвели нито един кондом заради наложените от правителството мерки за ограничаване на заразата.

Вече има недостиг от 100 млн. презерватива, които обикновено се продават по цял свят с марки като Durex и са използвани от различни здравни системи и програми.

"Очаква ни повсеместен глобален недостиг на презервативи, което ще бъде страшно", предупреждава изпълнителният директор на компанията Го Миа Киат. Той се тревожи, че за много хуманитарни програми в Африка недостигът може да продължи месеци.

Какво да НЕ си купувате в кризисното време, четете тук.

Малайзия е най-засегнатата страна от Югоизточна Азия с 2161 заразени с коронавирус и 26 смъртни случая. Ограничителните мерки вероятно ще останат в сила най-рано до 14 април.

Останалите големи производители на презервативи са Китай, Индия и Тайланд. Заводите в Китай бяха масово затворени заради заразата. Индия и Тайланд тепърва навлизат в пика на кризата.

Karex е подала молба пред малайзийските власти за облекчаване на рестрикциите, за да може да работи при специални условия. На някои производители на ключови стоки в страната е разрешено да работят на половин капацитет.

"Хубавото е, че търсенето на презервативи все още е много голямо, защото харесва ли ви или не, това все още е от съществено значение", казва Го. "На хората вероятно не им е до правене на деца. Не е време за това, при тази толкова голяма несигурност", посочва той.

Още от Компании


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички