Спасяването на Lufthansa зависи от акционер-милиардер


Спасяването на Lufthansa зависи от акционер-милиардер
Снимка:

5612

Европейският гигант сред авиокомпаниите Lufthansa предупреди, че инвеститор милиардер може да блокира спасителния план за 9 млрд. евро, съгласуван с германската държава.

При очаквано ниско участие на общото събрание на акционерите следващата седмица "бордът счита, че е възможно пакетът за стабилизиране да се провали", гласи изявление на Lufthansa, като посочва "последните публични изявления на най-големия единичен акционер на компанията, Хайнц Херман Тийле".

"Управителният съвет призовава спешно всички ... акционери да упражнят правото си на глас", добавят от компанията.

Необходимо е само обикновено мнозинство за одобрение, ако притежателите на повече от 50% от акциите гласуват, докато по-ниското участие повишава прага до 2/3.

Само преди 2 седмици главният изпълнителен директор Карстен Шпор заяви, че е "уверен, че мерките ще получат мнозинство".

Плановете за спасяване на групата от последиците от пандемичната криза ще доведат до това, че държавата ще влезе в компанията като собственик на 20% от акциите, с опция за още 5% плюс една акция за блокиране на враждебни поглъщания.

В интервю за ежедневника "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" милиардерът в железопътната индустрия Тийле заяви, че е увеличил дела си в Lufthansa през последните седмици до 15%, което го прави най-големият единичен инвеститор на групата. Но той увери, че това не е сигнал, че ще гласува против нещо на общото събрание.

Коронавирусът приземи самолетите

По думите му шефовете на авиокомпанията можели да се договарят по-твърдо с правителството в Берлин за спасителния пакет.

Тийле смята, че е имало и други варианти, преди Lufthansa да приеме държавен представител сред акционерите си. Дружеството можело да прибегне до тях преди общото събрание на 25 юни.

Милиардерът дава за пример други европейски авиокомпании като Air France/KLM, които са получили държавна помощ под формата на заеми, а не чрез взимане на дялове в тях от държавата.

Lufthansa съкращава 22 000 работни места, за да оцелее

С назначените от правителството членове на надзорния съвет съгласно плана за спасяване на Lufthansa, необходимите резки стъпки за преструктуриране като съкращаването на работни места биха могли да бъдат затруднени или дори блокирани, твърди Тийле.

Групата вече предупреди, че 22 000 позиции на пълен работен ден от 135 000 в световен мащаб трябва да бъдат съкратени, тъй като се очаква търсенето да остане далеч под нивата от преди пандемията за години напред.

Още от Компании


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички