Колко струват горивата в България сред срива на петрола?


Колко струват горивата в България сред срива на петрола?
Снимка: iStock/Guliver

12718

Драматичното развитие във всички сектори на икономиката заради коронавируса вече е ежедневие, а нивото на (икономически) стрес се покачва с часове.

В енергийния сектор спадът в цената на основната суровина - суровия петрол, предизвиква катаклизми.

В края на миналата седмица Русия не се съгласи да подкрепи намаление на производството заради коронавируса и отговорът на ОПЕК беше да премахне всички ограничения на своето производство. Това доведе до цени от 30-35 долара за барел петрол, независимо от сорта.

Според анализ на "Кофас", потреблението на петрол в Китай вече е доста ограничено, а Международната агенция по енергетика прогнозира търсенето на петрол да се свие с приблизително 435 000 барела на ден през първата половина на 2020 г. Заради това "Кофас" прави прогноза от средна цена на барел петрол за цялата година 45 долара.

Междувременно "Ведомости" цитира официални данни на "Газпром" за януари и те сочат драматичен спад на приходите на руската компания - 41,1%, т.е. малко над 3 млрд. долара приходи. Спадът на доставките е 11% т.е. доставени са 18,3 млрд. куб. метра, а данните са преди пандемията от коронавируса да удари света. От "Газпром" не направиха обстоен анализ за причините за спада.

Спот цените на европейските газови хъбове - почти 57% от дългосрочните договори на руската компания са обвързани с тях - през януари паднаха от 148 долара за 1000 куб. метра. почти един и половина пъти. На 10 март в холандския Title Transfer Facility 1000 куб. метра газ с доставка през април струва 101 долара.

Припомняме, че и "Булгаргаз" договори намаление на цената за България, като уточни, че във формулата за формиране на цената вече влизат и котировките на европейските газови хъбове. Енергийният министър Теменужка Петкова каза, че става въпрос за хъбовете в Италия, Германия и Франция.

Цената на бензина и газа в България

Според специализирания сайт fuelo.net, средната цена на бензин А95 в страната е 2,19 лева за литър т.е. с 1 стотинка по-малко на дневна база. Най-евтино продават бензиностанциите на Марешки - 1,88 лева за литър, а най-скъпо продават "Лукойл", Shell и "Петрол" - 2,27 лева на литър. Има прогнози, че спокойно с движението на цената на петрола бензинът може да падне до средно 2,05 лева на литър.

Снощи, "Булгаргаз" отправи официалното си предложение към КЕВР за цена от 26,21 лева/мегаватчас на природния газ за април (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). За месец май към момента, "Булгаргаз" предвижда цена от 26 лева/мегаватчас.

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички