Британската GlaxoSmithKline купува 10% от немската CureVac, разработваща Covid-ваксина


Британската GlaxoSmithKline купува 10% от немската CureVac, разработваща Covid-ваксина
Снимка: iStock/Guliver

3491

Британският мултинационален фармацевтичен гигант GlaxoSmithKline (GSK) ще инвестира 130 милиона паунда за закупуване на 10-процентен дял в германската биотехнологична компания CureVac, стартирайки съвместно разработване на до пет ваксини на базата на мРНК технология (матрична РНК - mRNА - технология), която вече се използва от биотехнологичната компания за създаване на ваксина срещу Covid-19, съобщи БНР. 

Съществуващата разработка на мРНК базирана Covid-ваксина и програмите за изследване на ваксини срещу бяс на компанията CureVac не са включени в сделката, уточни БНР, позовавайки се на заявление от GlaxoSmithKline. 

Сделката включва капиталова инвестиция на GSK в CureVac на стойност 130 милиона британски лири, авансово плащане в размер на 104 милиона паунда в брой и 26 милиона паунда за проверка на производствения капацитет в Германия. CureVac ще има право да получи и над 600 милиона британски лири, свързани с регулаторни и търговски етапи при разработването на ваксини, както и диференцирани авторски права при продажбите на продукти. 

"Технологията на мРНК ваксина на GSK ни показа потенциала на тази матрична РНК технология да напредне в науката за развитието на ваксините, а опитът на CureVac допълва нашия собствен опит", заяви президентът на GSK, отговарящ за ваксините, Роджър Конър, цитиран от БНР. 

През юни компанията CureVac обяви, че започва изпитания върху хора на своята експериментална коронавирусна ваксина. 

По-рано този месец Европейската инвестиционна банка и CureVac пък подписаха споразумение за заем от 75 млн. евро за разработването на ваксина срещу инфекциозни заболявания, в т.ч. и срещу коронавируса, припомниха от радиото. 

Компанията CureVac, базирана в германския град Тюбинген и подкрепена от Фондацията на Бил и Мелинда Гейтс, използва така наречения матричен РНК подход, който също така е възприет при разработване на Covid-ваксини от страна и на други компании като немската BioNTech в партньорство с американската Pfizer, както и американската компания Moderna.

Още от Инвестиции и сделки


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички