Държавата финансира ПИБ, за да влезем в Еврозоната


Държавата финансира ПИБ, за да влезем в Еврозоната
Снимка: ПИБ

5150

Държавата официално влезе в Първа инвестиционна банка. Чрез Българската банка за развитие правителството ще придобие до 70% от общия обем на записаните и платени акции в аукциона отпреди два дни. Така държавата ще вложи в ПИБ около 140 млн. лева, които ще ѝ дадат контрол над малко над 18% от банката. Това стана ясно на днешното извънредно правителствено заседание.

Припомняме, че Първа инвестиционна банка обяви аукцион за емитиране на 25 млн. акции, защото ЕЦБ каза, че при негативен сценарий на проведен стрес тест търговската банка има липса от 262,9 млн. евро, но ПИБ успя да навакса 130 млн. евро от тази липса. Според вестник "Капитал" обаче инвестиционният интерес е бил слаб. Преди 2 дни икономическият министър Емил Караниколов призна, че държавата ще се намеси за акциите на ПИБ.

Държавната ББР ще купи акциите на пазарни цени, а Първа инвестиционна банка ще има ангажимент да изкупи обратно придобитите от ББР акции "на цени с лихви и няма да има загуби за ББР и държавата", увери премиерът Бойко Борисов.

Действията на правителството са одобрени и от Европейската комисия, с която са водени двуседмични преговори по въпроса. Всички изисквания, които бяха поставени (от Европа), са изпълнени, посочи Борисов.

Попълването на капитала на банката ще позволи на България да се присъедини към "чакалнята" на Еврозоната и Банковия съюз през юли тази година. "Изключително важно е да влезем в Банковия съюз именно заради контрола на банките ни. "Чакалнята дава допълнителна сигурност за това, че сме в Европа на първата скорост и че няма да изпаднем на втората скорост", каза премиерът.

Останалите 30% от правата по емисията са изкупени от частен инвеститор, който все още не е известен. Според в. "Банкер", правата за увеличение на капитала на ПИБ са придобити от двама инвеститори, но публичната борсова информация не разкрива имена. Единият е придобил 2 милиона права, а другият - 108 милиона, които ще му отредят 26.5% дял в банката.

Още от Инвестиции и сделки


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички