Тайвански гигант ще строи завод за 12 млрд. долара в САЩ


Тайвански гигант ще строи завод за 12 млрд. долара в САЩ
Снимка: TSMC

6683

Тайванският гигант за компютърни чипове TSMC обяви, че ще инвестира 12 млрд. долара за най-модерно производство на полупроводници в САЩ, създавайки хиляди работни места.

Обявата е победа за президента Доналд Тръмп, който настоя големите производители на чипове да създадат заводи в САЩ.

Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, най-големият производител на микрочипове в света, произвежда процесорите, които осигуряват изчислителната мускулатура за всичко - от iPhone, лаптопи и конзоли за игри до сървъри и критична интернет инфраструктура.

Продуктите на TSMC се използват от повечето от най-големите компании за полупроводници, като Qualcomm, Nvidia, Advanced Micro Devices и китайската Huawei Technologies.

Строителството на съоръжението в Аризона трябва да започне през 2021 г. Стартът на производството ще бъде с 5-нанометрови чипове - най-малките и най-бързите на пазара - в началото на 2024 г., заяви TSMC.

Компания имплантира микрочипове на работниците си

"Този проект е от критично, стратегическо значение (за) водещите американски компании да произвеждат своите модерни полупроводникови продукти в САЩ", се казва в изявление на компанията, която приветства продължителното си партньорство с администрацията на САЩ и щата Аризона по проекта. 

Фирмата заяви, че фабриката ще създаде 1600 работни места - и хиляди повече чрез вериги за доставки - и ще произвежда по 20 000 платки с чипове на месец.

Американският държавен секретар Майк Помпео нарече сделката TSMC "промяна на играта" за вътрешната индустрия, която би засилила националната сигурност и американската икономика.

"Съобщението на TSMC идва в критичен момент, когато Китай се конкурира за доминиране на модерни технологии и контрол на критичните индустрии", казва той в изявление..

Повечето фабрики на TMSC се намират в Тайван. Съоръжението в Аризона ще бъде вторият производствен обект на фирмата в САЩ.

Още от Инвестиции и сделки


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83853
  • GBP
    1
    2.2902
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички