Да подсилим имунитета си в пандемията от коронавирус


Да подсилим имунитета си в пандемията от коронавирус
Снимка: Thinkstock/Guliver

14228

Пандемията от коронавирус разтърси света и предизвика глобална криза. Но тя радикално промени ежедневието и на стотици милиони хора, които бяха принудително затворени в домовете си, за да се попречи на разпространението на смъртоносния Covid-19.

Ограниченията и домашната изолация ни влияят както физически, така и психически. Дори да не се поддаваме на паниката, със сигурност се чувстваме по-уязвими. В такъв момент е жизненоважно да укрепим имунната ни система, която е от решаващо значение в борбата с коварния вирус.

Безспорно преминаваме през сложен период. Ако ограниченията са нещо, което тепърва опознаваме, но можем и да се възползваме от него, за да научим малко за здравето, особено за храните, които ефективно засилват имунитета ни.

Разбира се, трябва да се грижим за начина си на живот, като приемаме прости и основни правила, прекалено често пренебрегвани: достатъчно сън, практикуване на спортни дейности (без оправдания може да практикувате и у дома и без екипировка), да проветряваме редовно, да се постараем да влизат повече слънчеви лъчи в дома ни и т.н.

По отношение на храната отново може да се приложат определени мерки. Диетата със сигурност не е решението на всичките проблеми, но е ценен помощник за повишаване на ефективността на имунната ни система.

Затова да се обърнем към витамин А и витамин С (без да се прекалява), но и пробиотици: чесън, лук, ядки, аспержи, бобови растения, червени плодове или дори пащърнак.

Други полезни храни за повишаване на имунната система са: куркума, с която можете да се поръси върху ястията или да се добави към супите, и джинджифил, идеален като запарка. Затова сварете парченца джинджифил, добавете няколко капки лимон и чаена лъжичка мед и ще се получи успокояваща напитка и естествено противовъзпалително средство.

Не се колебайте да използвате пресни плодови и зеленчукови сокове, както и сезонни плодове и зеленчуци.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83957
  • GBP
    1
    2.26558
  • JPY
    100
    1.18888
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички