Тайната на успеха и борбата с егото в "Твоето его е врагът" на Райън Холидей


Тайната на успеха и борбата с егото в "Твоето его е врагът" на Райън Холидей
Снимка: Shutterstock

12554

"Твоето его е врагът" на младия автор Райън Холидей е сред книгите, които оставиха най-силно впечатление сред литературните творби за самоусъвършенстване в последните години. Холидей е твърд привърженик на тезата, че дори хората с голям потенциал често се провалят в начинанията си, защото не могат да овладеят собственото си его. Авторът дава за пример велики и значими личности от световната история, чиито опит ползва като ценен ресурс на информация за разгръщане на теорията си. Книгата е бестселър №1 на New York Times, а тезите на Райън Холидей вероятно биха ви помогнали, ако им позволите да достигнат до вас. Стига егото да ви позволи, разбира се.

Но нека се запитаме - какво е общото между значими исторически фигури като Джон Д. Рокфелер, Кърк Хамет и Стив Джобс? Ами Елинор Рузвелт? Райън Холидей разглежда под лупа живота и кариерите на хора като тях, за да почерпи от личния им пример и да установи как загърбването на егото им е позволило да стигнат до върха. Той е на мнение, че егото винаги е негативен аспект, който ни пречи да вървим напред. И че колкото по-ефективно успеем да подтиснем собствения си егоцентризъм, толкова по-уверени крачки ще направим в правилната посока.

"Твоето его е врагът" е разделена на 3 основни части, които характеризират трите възможни фази от живота ни, по време на които егото ни може да излезе от контрол и да ни отклони от пътя. Те са както следва:

* Да се стремим към по-големи и по-добри цели

* Да постигаме целите си и да бъдем оценени от останалите

* Да се провалим, излизайки от равновесие, справяйки се с вътрешна съпротива

Райън Холидей разглежда внимателно тези 3 фази от човешкия живот и ни споделя полезните уроци, които бихме могли да извлечем от тях. Авторът ни учи как да мислим за целите си, как да подхождаме в отношенията си с останалите, как винаги да останем скромни, независимо от успеха си, как да се справяме с провалите и т.н.

Холидей не смята, че можем да изключим напълно егото от живота си. Напротив, то е нещо, което винаги ще остане с нас. Авторът споделя любопитна теория, че нашето его винаги се крие някъде там, в мрака, очакващо най-удобния момент да отправи нов удар. Целта тук е да не му позволяваме да го стори.

Сред основните уроци, които можем да научим от тази книга, е никога да не смятаме, че сме достигнали крайния си потенциал. Напротив, Райън Холидей умело обяснява, защо винаги има какво ново да научим в сферата, в която работим. Важно е обаче да не се влюбваме в самите себе си, тъй като не сме чак толкова специални, за колкото се мислим. Холидей ни призовава да вдигнем още повече летвата на очакванията си за самите нас, фокусирайки се върху това, с което се занимаваме.

Най-полезният сегмент от "Твоето его е врагът" е теорията на Райън Холидей, че егото може да бъде "озаптено" и вкарано в норми. Разбира се, това не се случва от само себе си - всички трябва да се постараем сериозно, за да овладеем егото си и да го заключим в клетка някъде зад себе си. "Когато елиминираме егото, ние оставаме с всичко онова, което е истинско", твърди Райън Холидей.

Без значение дали ви е омръзнало от книгите за самоусъвършенстване или не, съветваме ви да дадете шанс на "Твоето его е врагът" на Райън Холидей. Макар и написана от млад човек, книгата ще ви изненада приятно с цялата мъдрост, събрана между кориците ѝ. Авторът работи с отлични примери, в ролята на които влизат някои от най-големите и важни личности в човешката история. Есенцията тук е загърбването на егото и осъзнаването, че ние всички никога не спираме да се учим, независимо кои сме, с какво се занимаваме и в какъв етап от живота си се намираме.

Още от BizBuzz


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички