Бъдещето на Европа: Променена икономика с възход на нови отрасли


Бъдещето на Европа: Променена икономика с възход на нови отрасли
Снимка: iStock

3980

Ръководителят на Европейската централна банка Кристин Лагард предупреди, че "новата нормалност" ще изглежда много по-различно от предишната, а възстановяването ще бъде непълно и трансформиращо.

Най-тежко засегнатите отрасли - като авиокомпаниите, ресторантьорството и развлеченията - ще излязат от кризата "в различна форма", a нови сектори ще се повяват на хоризонта. Възстановяването ще бъде с различни крачки и по-умерено, прогнозира Лагард, цитирана от AFP.

Международният валутен фонд предвиди в последните си прогнози в сряда, че световната икономика ще се свие с 4,9% през 2020 г., преди да нарасне с 5,4% през следващата година.

Еврозоната ще отчете свиване на икономиката с 10,2%. Китай, за разлика от това, може да отчете ръст от 1,0% през 2020 г., според МВФ.

Бившият шеф на МВФ Лагард заяви, че вярва, че централните банки ще изиграят своята роля за смекчаване на щетите. "Нашата цел е стабилност на цените", посочи тя.

По думите ѝ специалното този път е, "че паричните и фискалните политики вървят ръка за ръка."

В Европа - Германия пое водещата роля, като бръкна дълбоко в хазната си, отпускайки помощ от над 1 трилион евро, за да засили икономиката.

Германският канцлер Ангела Меркел и президентът на Франция Еманюел Макрон също очертаха основите на фонда от 750 млрд. евро, предложен от ръководителката на ЕС Урсула фон дер Лайен, за да се засили икономиката на блока.

Планът все още се обсъжда в Брюксел, като така наречените "пестеливи" страни като Австрия и Нидерландия оглавяват опозицията.

Лагард каза, че парите за възстановяване трябва да се използват разумно и подчерта значението на инвестирането в цифрови и зелени проекти в Европа.

"Надявам се тези две основи на инвестиционните планове да оцелеят в процеса на преговори в Брюксел", каза ръководителят на ЕЦБ.

Споразумението едва ли бъде постигнато по време на следващата среща на върха на ЕС на 17-18 юли.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички