Германия е в историческа рецесия


Германия е в историческа рецесия
Снимка: iStock

3754

Икономиката на Германия се сви с рекордните 10,1% през второто тримесечие. Това е най-голямото забавяне на икономиката на държавата в следвоенната ѝ история, сочат официалните данни на Федералната статистическа служба Destatis, цитирани от AFP и Forexlive.

Такъв "исторически спад" за тримесечие не е регистриран дори и по време на финансовата криза през 2008-2009 г., признават от Destatis.

Пандемията доведе до огромен спад на износа и вноса, a разходите на домакинствата и бизнес инвестициите се сринаха. Правителствените разходи обаче са се увеличили от април до юни.

Това са предварителните данни за БВП на държавата през второто тримесечие, когато германските власти наложиха строги ограничения в борбата с коронавируса. Прогнозите бяха за -9,0% свиване на БВП.

Не се очаква подобно нещо да се повтори, дори и ако здравната криза се задълбочи през следващите месеци. Политиците и депутатите няма да го позволят, коментират експерти и подчертават, че данните потвърждават, че второто тримесечие на 2020 г. ще бъде най-лошото за световната икономика.

Сега фокусът е колко бързо ще се възстанови икономиката и какъв напредък ще отчете през следващите две тримесечия на 2020 г.

Коронавирусът тласна Германия в историческа рецесия през първото тримесечие на тази година след свиване от 2,2%. Според публикуваните ревизирани данни икономиката се е забавила през първата четвърт на 2020 г. с -2,0%. Три последователни тримесечия държавата отчита спад след -0,1% в края на 2019 г. Германия сваля ДДС, дава по 300 евро за всяко дете

Безработицата в Германия остава на стабилно ниво през юли – 6,4%, без промяна от юни. Това е сигнал, че най-лошото от икономическата буря в резултат на пандемията от коронавирус вероятно е отминало. Преди пандемията безработицата беше около 5% – най-ниската от обединението на Германия.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички