Германия очаква най-тежката рецесия от Втората световна война


Германия очаква най-тежката рецесия от Втората световна война
Снимка: iStock/Guliver

12467

Пандемията от новия коронавирус ще изпрати Германия в най-дълбоката рецесия от края на Втората световна война, потвърди министърът на икономиката Петер Алтмайер. В сряда правителството коригира прогнозата си за 2020 г. и според нея вместо планиран през януари ръст от +1.1% от БВП ще има свиване от -6.3%.

Дъното се очаква през сегашното, второ, тримесечие. Но възстановяването след това зависи от избягването на втора вълна на заразата.

За 2021 г. сега в Берлин очакват растеж от 5.2% при постепенно, а не при бързо, премахване на ограничителните мерки. Но това също така означава, че до 2022 г. германската икономика няма да се е върнала на нивото от 2019 г.

"Изправени сме пред големи предизвикателства - икономически и политически", допълни Алтмайер при представянето на състоянието е прогнозите за най-голямата икономика в Европа. Според тях инфлацията ще се забави до 0.5% тази година и ще се увеличи до 1.5% догодина.

България и Източна Европа могат да спечелят след кризата с Covid-19

Безработицата вероятно ще достигне 2.62 млн. души (при средно 2.27 млн. през 2019 г.), но зависимите от помощната програма Kurzarbeit ще се увеличат до 3 млн.

Специални мерки се обсъждат за ресторанти, хранителни предприятия и организаторите на търговски изложения. Подготвя се и план в помощ на личното потребление като част от пакет за стимулиране на възстановяването след кризата. В дискусиите в управляващата коалиция е ставало дума той да включва и стимули за купуване на електромобили.

Организацията на автопроизводителите в Германия поиска от Ангела Меркел помощ и за двигатели с вътрешно горене, но канцлерът държи помощта за компаниите да е свързана с намаляване на въглеродните емисии чрез изтегляне на старите коли от пътищата.

Прогнозите на Volkswagen и на Robert Bosch в сряда са за 15-20% спад в глобалните продажби на автомобили тази година. Очакванията са за дълбока рецесия, а несигурността накара и двете компании да оттеглят прогнозите си за 2020 г. През февруари Volkswagen очакваше растеж на приходите с 4%, а сега по всякакъв начин съкращава разходи и отлага планирани придобивания.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички