Германия трябва да поеме риска за партньорство с Русия


Германия трябва да поеме риска за партньорство с Русия
Снимка: Getty Images/Guliver

3059

Германската икономика не трябва да обръща гръб на Русия, но това начинание е рисково, пише германският вестник Handelblatt.

Русия отново направи това, което умее най-добре – демонстрира сила и мощ. Над 13 000 войници маршируваха на Червения площад. На парада в чест на 75-ата годишнина от победата над нацистка Германия беше поставен нов рекорд по брой военна техника: 234 военни машини преминаха пред трибуните

Президентът Владимир Путин говори за "мирната мисия на руснаците". След анексията на Крим и намесата в конфликта в Донбас това звучи като подигравка към съседите на Русия. В същото време ежегодното маневриране на танкове на Червения площад вече се е превърнало в позната картина, въпреки че тази година военният парад заради коронавируса не се проведе на 9 май, а на 24 юни – денят, в който Йосиф Сталин беше домакин на първия парад на Победата.

Грандиозното военно събитие не е само сигнал към външния свят. Това помага на Путин да създаде подходящото настроение в обществото преди предстоящия вот за изменения в конституцията. По-точно, преди нарушаването на конституцията.

В началото на годината Путин стартира процеса на промени – привидно за по-добро балансиране на структурата на руската власт. Но в действителност целта му е да заобиколи ограничението за броя на президентските мандати, което би го принудило да се оттегли през 2024 г., предава Агенция "Фокус".

Обосновката, изразена от държавния глава, звучи архаично: по този начин служителите ще могат да работят, а не да търсят възможен наследник, казва той. Съдейки по тази мисъл, демокрацията непрекъснато се разсейва от работа, защото там има редовна смяна на ръководството.

В същото време Кремъл продължава да си играе на демокрация. Поправката на Конституцията по принцип вече е влязла в сила. Въпреки това руснаците тепърва ще гласуват – за повишаване на легитимността на промените.

Либералният курс отдавна е в историята

Звучат обичайните предизборни обещания. В началото на седмицата Путин се обърна към руснаците, действайки като гарант на социалната политика. Той предложи на гражданите нов прочит на политиката от първите си години на власт: благосъстояние в замяна на политическа незрялост.

Той обещава на семействата плащания за деца. Еднократното плащане от 130 евро през юни е нов тласък за икономиката чрез данъчни маневри. Обещава се специална подкрепа на ИТ сектора, чиито социални и пенсионни вноски трябва да бъдат намалени почти наполовина, а в бъдеще данъкът върху дохода ще бъде 3%, вместо предходните 20%.

Русия има план за 73 млрд. долара, за да вдигне икономиката си

В същото време Путин обяви увеличение на данъците върху дохода за хората, които печелят над 64 000 евро годишно, а това само трябва да увеличи популярността му. В крайна сметка Русия е страната с най-високо социално неравенство в Европа и доходите от 64 000 евро годишно изглеждат недостижим лукс. По този начин Кремъл иска да получи желаната подкрепа на референдума, а Путин ще си осигури още 12 години на власт.

За икономиката това, въпреки обещанията към ИТ компаниите, не е най-добрата новина. Ръководителят на Кремъл замени олигарсите от 90-те години със своите пълномощници. Международните инвеститори се плашат от скандали като съмнителното задържане и отчуждаване на имущество на дългогодишния инвеститор Майкъл Калви.

Путин отдавна е приключил с либералния курс от първите си години на власт. 67-годишният президент обещава отново и отново да намали зависимостта на страната от суровини. Но неотдавнашната петролна криза отново показа колко силно зависима все още е Русия от петролните приходи.

Русия има голям потенциал

Това обаче не означава, че Германия и германската икономика трябва да обърнат гръб на Русия. Разбира се, страната все още предоставя големи възможности: там има огромен пазар, а образованието в математическата и техническата област все още е добро, въпреки продължаващото интелектуално кръвопускане поради отлива на персонал.

Но инвеститорите в Русия трябва да бъдат подготвени за факта, че във времена на криза икономическите колебания са по-силни, отколкото в развитите пазарни икономики. Германските компании в последните години вече са доказали, че са в състояние да правят бизнес при такива обстоятелства.

Но политическите рискове трябва да се вземат предвид. Ясно е, че Путин в бъдеще възнамерява да работи повече за възстановяване на статута на военна суперсила, отколкото за възстановяване на икономиката.

Като съседка Русия остава неудобна. Берлин трябва да е готов за това. Ще е нужно търпение. Но, въпреки многобройните спадове, от гледна точка на историята, германско-руските отношения са история на успеха.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички