Пандемията вкарва милиони европейци в капана на дълга


Пандемията вкарва милиони европейци в капана на дълга
Снимка: iStock

5417

Подготвяното спиране на финансовата подкрепа за служителите по време на коронавирусната криза заплашват да вкарат милиони домакинства в Европа в капана на дълга, пише Bloomberg в свой анализ.

Организациите, които помагат на хората да се справят с финансовите си проблеми, предупреждават за очакван рязък скок на броя на домакинствата, затрупани със сметки, които не могат да платят. Дори страните, чиито граждани са по-богати и спестяват, като Германия и Австрия, имат повод за тревоги.

"В някои провинции виждаме значително повече запитвания от хора, които търсят съвет спрямо миналата година", посочва ръководител на организация, която съветва хора с дългове в Австрия. "През есента очакваме работата по консултирането да се увеличи с 40%", добавя тя.

Подобни трудности са една от многото заплахи за икономическото възстановяване след коронавируса. Някои изследвания установяват, че рискът от по-широка финансова нестабилност може да продължи месеци. Световната икономика ще преживее най-тежката криза от Втората световна война

Изследване на Bruegel установява, че почти 1/3 от европейските домакинства са били неспособни да покрият извънредни разходи дори преди удара на кризата. В южната част на Европа има повече "финансово нестабилни" домакинства, установява още проучването.

Загубата на работните доходи е основната причина за финансовите предизвикателства на домакинствата, така че за момента пълният удар от пандемията беше преодолян благодарение на правителствените помощи за временно освободени от работа. Въпреки това много правителства, притеснени от тежестта на собствения си дълг, смятат да прекратят тази подкрепа, което вероятно ще предизвика ръст на безработицата.

Казусът показва как икономическите кризи заплашват да увеличат неравенството. Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) предупреди миналия месец, че влиянието на пандемията ще е по-сурово за нископлатените служители, жените, мигрантите и младите.

За тях ще е по-малко вероятно да имат възможност да работят от домовете си по време на блокадите, като често представителите на тези групи са сред заетите в най-тежко засегнатите сектори от пандемията, като търговията на дребно, туризма и здравеопазването. Само за 6 месеца Европа изгуби спечеленото за 15 години

Високоплатените служители също ще бъдат изправени пред предизвикателства. Самонаетите също са уязвими, тъй като те обикновено разчитат на малък брой клиенти и вероятно нямат достъп до правителствените програми за подкрепа.

В още по-широк мащаб Европейската централна банка посочи устойчивостта на дълга на домакинствата като един от рисковете в последния си преглед на финансовата стабилност през май. Временните мораториуми върху кредитите могат да предоставят известно облекчение в тази насока, но то ще е краткотрайно.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички