Заведенията искат пълна карантина и затваряне на всичко в България


Заведенията искат пълна карантина и затваряне на всичко в България
Снимка: iStock

10469

Да бъде наложена пълна карантина в цялата страна за 14 дни, границите да бъдат затворени, да се затворят всички търговски обекти, с изключение на магазините за храни и аптеките, както предложи генерал Мутафчийски. Това призовават от Сдружението на заведенията в България в емоционална позиция, изпратена до медиите.

Те смятат, че техният бранш е понесъл най-големи загуби от извънредните мерки, а фирмите в останалите браншове (обществен транспорт, шивашки цехове, фабрики и др.) си работят, тъй като не са в обхвата на ограниченията.

Припомняме, че България е в извънредно положение до 13 април заради нарастващите случаи на Covid-19, a множество търговски обекти са затворени до 29 март.

Собствениците на заведения са убедени, че ограничителните мерки няма да доведат до никакъв резултат, тъй като хората са по улиците, вместо да си седят в домашна изолация.

Те обвиняват държавата в лицемерие и липса на реална подкрепа, сравнявайки сегашната ситуация с тази при забраната за тютюнопушене на закрито.

"Държавата продължи да продава цигари и тютюневи изделия, тяхната консумация не намалява и САМО НАШИЯТ БРАНШ беше принуден да води тази "битка" и, разбира се, да плати за нея", гневните собственици на заведения.

По думите им държавата не предлага никаква реална компенсация, а предложението за поемане на 60% от заплатата на работещите в бранша е смехотворно, защото по принцип е задължение на държавата. Властите не се отказвали дори от здравните и социалните осигуровки на хората, които ще ползват тази мярка.

"Държавата абдикира и не предлага никаква компенсация. Мерките в момента са неефективни и ще доведат единствено до още по-големи икономически загуби и жертви", пишат от браншовата организация.

"Отказваме да ставаме съучастници в това!", категорични са от сдружението.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички