Властта реже парите на Доган за "ТЕЦ Варна"


Властта реже парите на Доган за "ТЕЦ Варна"
Снимка: БГНЕС

9468

Държавата драстично ще съкрати парите, давани на ТЕЦ "Варна" и ще поиска събарянето на незаконните обекти в парк "Росенец". Това са част от радикалните мерки, които вземат управляващите, за да се разграничат от ДПС и почетния му лидер Ахмед Доган.

Решенията са взети на вчерашния коалиционен съвет и ще започнат да се изпълняват след вота на недоверие през следващата седмица. Това съобщи зам.-председателят на парламента Валери Симеонов.

10 пъти ще бъде намалено държавното финансиране на Догановия ТЕЦ "Варна" за поддържане на т.нар. "студен резерв" (мощности, които не работят, но получават пари, за да стоят в готовност и при нужда да бъдат активирани, б.р.). Симеонов препоръча студеният резерв да бъде силно ограничен, тъй като има много сериозни подозрения и упреци, че се злоупотребява с тези пари.

"Получават се едни милиони от държавата, срещу които съответните централи почти нищо не правят и не могат да осигурят аварийно включване на допълнителни мощности, какъвто е смисълът на този резерв", посочи той. Идеята била подкрепена и от премиера Бойко Борисов.

Симеонов призова прокуратурата да разследва защо студеният резерв е даден на частната ТЕЦ "Варна", вместо на държавната  ТЕЦ "Марица Изток 2". По думите му ТЕЦ "Варна" за година е получил между 50 и 60 млн. лева от студения резерв.

"Общо около 60 млн. бяха отнети от ТЕЦ "Марица Изток 2" – държавната, като право на студен резерв, като пари, те се отказаха доброволно от този студен резерв, той беше пренасочен току-що закупената ТЕЦ "Варна" на дружеството на съдружника на Ахмед Доган. Ще преценя дали това нещо да бъде прехвърлено на прокуратурата", каза лидерът на НФСБ, цитиран от bTV.

В последните 2 години най-голяма част от студения резерв се предоставяше на ТЕЦ "Варна", чийто мажоритарен собственик е почетният председател на ДПС Ахмед Доган. Всяка година Електроенергийният оператор (ЕСО) плаща на централата 27 млн. лв., без тя да работи, но да е готова да включи блок при необходимост. В началото на 2019 г. ТЕЦ-ът не е успял да пусне своите мощности по искане на ЕСО, поради което бе глобен с 2 млн. лв. Благодарение на държавното финансиране ТЕЦ-ът на Доган отчита над 37 млн. лв. печалба за 2019 г. и обеща да модернизира мощностите си.

Ще разследват ли наши и чужди прокурори ТЕЦ-а на Доган?

В момента намаляването на студения резерв може да стане със заповед на енергийния министър. Управляващите ще решат дали да има законова промяна.

Подготвя се и сериозна проверка на строежите в парк "Росенец", което може да доведе до тяхното събаряне. Симеонов и партията му водели битка срещу незаконните строежи в "Росенец" от 2014 г. Съоръженията били обявени като база за водни спортове. Част от комплекса вече e узаконен.

"Следим опитите на Ахмед Доган по Черноморието още в далечната 2010 г., когато облиташе Черноморието и избираше къде да дебаркира и да си направи база", каза още Симеонов.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички