Няма поскъпване на храните у нас заради коронавируса


Няма поскъпване на храните у нас заради коронавируса
Снимка: Pixabay

5391

Няма недостиг и поскъпване на хранителните продукти в България вследствие на запасяване на домакинствата със стоки първа необходимост поради страх от коронавируса. Държавата е взела всички мерки, за да се бори с евентуалните спекуланти, увери министърът на икономиката Емил Караниколов в предаването "Лице в лице" по bTV.

"Контролираме ежедневно търговията, виждаме дали има промяна на цените, към момента няма – изключвам свинското и още един-два продукта, при които има леко поскъпване, но то е обичайно в последните години. Което не означава, че няма да се появят спекуланти", посочи Караниколов.

Атакуваме тези, които искат да правят спекулации, вчера има няколко проверки, днес ще продължим, категоричен беше министърът.

Той благодари на големите вериги, които са информирали властите за търговци, пожелали да искали да изкупят цялата наличност от определени продукти в склада. Пазарът е спокоен в момента, увери Караниколов.

Към момента двата сектора, на които най-тежко се отразява ситуацията с коронавируса, са туризъм и транспорт – оттук тръгва всичко. Кризата трудно се предвижда, особено тази като форсмажор.

В момента министърът на туризма води разговори с всичките си колеги в сектор туризъм. Ясно е, че държавите ще помагат на секторите, поясни икономическият министър.

Големият проблем идва от това, че вирусът е в Европа и започва да се затварят предприятия в Европа, страни като Италия, Германия и Франция са основни стратегически партньори и още преди 3 седмици сме подготвили с работодателите и ги молим да ни информират постоянно за всякакви пречки в сектори и когато дойде време за анализа, ЕС да седне и да обсъди как да помогне на бизнеса, България да може да покаже своя анализ и да имаме готовност да помогнем на бизнеса си, допълни министърът.

Загубите идват от падане на цените на горивата и акцизите, каза още той.

Още от Земеделие


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83853
  • GBP
    1
    2.2902
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички