Дават още близо 2 млрд. лв. за възстановяване от кризата


Дават още близо 2 млрд. лв. за възстановяване от кризата
Снимка: iStock

4924

Управляващата коалиция представи нови социални и икономически мерки, свързани с корона кризата, за близо 2 млрд. лв. Парите ще бъдат осигурени от държавния бюджет, като засега не се налага да се теглят заеми, заяви премиерът Бойко Борисов на извънреден брифинг. За част от мерките ще са нужни и законодателни промени. Имаме пари за 3 месеца криза. След това...никой не знае

"Правителството отпуска еднократна добавка към пенсиите за 3 месеца подред по 50 лева за всеки един пенсионер. Ако пандемията продължи, след 3 месеца ще говорим пак", съобщи Борисов. Добавките за пенсионерите ще струват на бюджета 318 млн. лв. С още 122 млн. лв. ще бъдат финансирани личните асистенти. Антикризисните мерки в социалната сфера са за 1.163 млрд. лв.

С 30% от 1 август се увеличават парите за нощен и извънреден труд на служителите на първа линия в борбата с коронавируса – медици, полицаи, социални работници и др. Увеличава се минималното обезщетение за безработица от 9 на 12 лв. на ден, като с 3 месеца се удължава и времето, за което безработните получават обезщетението. Дават се и 15 млн. лв. за творци на свободна практика.

Ще има допълнителна субсидия за болниците с отделения за инфекциозни и белодробни болести. Бонусът от 1000 лв. към заплатите на медиците на първа линия ще се дава до края на годината. Мярката 60/40 също ще действа до края на 2020 г.

Икономическите мерки са на стойност 731 млн. лв. С промени в Закона за ДДС ще се въведе 9% ставка за виното и бирата, за туроператорите и за т.нар. "случаен превоз" на туристи. 55 млн. лв. се отпускат за обещаните вече субсидии за чартърни полети. С тази сума очакванията са да бъде субсидирано пристигането на около 400 000 чуждестранни туристи.

Въпреки намаленото ДДС за останалата част от туризма, към юни има с 28 млн. лв. повече приходи в бюджета от миналата година, отчете Борисов.

Много от баровете и дискотеките са пред фалит

На Министерстовото на икономиката ще бъдат отпуснати 9 млн. лв. за подпомагане на проекти на големи инвеститори с изграждане на път, ВиК и пр. МРРБ ще получи 355 млн. лв. за пътни проекти.

Ползваме мазнинките, които има държавният бюджет, каза Борисов. По идея на транспортния Росен Желязков таксиметровите фирми ще бъдат освободени от дължимите данъци, а приходът в общинските бюджети ще се компенсира от държавата.

По молба на туристическия бранш у нас ще се допускат посетители с отрицателни PCR тестове, направени не повече от 72 часа преди пристигането им. Това важи за хора от Северна Македония, Кувейт, Израел и Молдова, обяви лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

По думите на премиера в момента България все още не тегли заем и страната ни все още се "опитва да запази бъдещето на следващите поколения". Всичко е за бъдещето. Предстоят изключително тежки месеци - не му завиждам на този, които си мисли, че ще му е лесна работа. Само нашата отговорност ни задържа, подчерта още Борисов.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички