ДДС за заведенията пада на 9%, пак отлагат наредбата за касовите апарати


ДДС за заведенията пада на 9%, пак отлагат наредбата за касовите апарати
Снимка: БГНЕС

5210

ДДС за заведенията за хранене, кафетата и баровете, както и туристическия бранш ще бъде намален на 9% от 1 януари 2021 г. Затова се разбраха на работна среща премиерът Бойко Борисов и представители на Асоциацията на заведенията в България и Българската хотелиерска и ресторантьорска организация, съобщиха от правителствената пресслужба.

Първоначално с 9% щяха да бъдат облагани и храните от първа необходимост, но след намеса на финансовото министерство, се оказа, че по-ниската данъчна ставка няма да важи за тях.

Намаляването на ДДС беше едно от основните искания на бранша. Борисов подчерта, че решението е политически риск, но то е в подкрепа срещу загубите от COVID-19 в ресторантьорския бранш.

200 000 работещи в заведения и хотели остават на улицата?

"Правим изключение за вас, защото с наша заповед е затворен сектора, образно казано. И така е в цял свят. Това може пък да е една мярка, която в последствие да даде добри резултати и да бъде трайна. Всичко е в нашите ръце", изтъкна премиерът. Той акцентира, че с така обсъдените промени с понижения ДДС, означава, че оборотите и дейността на ресторантите и хотелите трябва да са 100% на светло.

"В това отношение ние сме длъжни да си изпълняваме ангажиментите. Финансовият министър е много против, но искам да го опровергаем в края на годината с повече приходи", каза още премиерът Борисов.

От ресторантьорския бранш са доволни от постигнатото данъчно облекчение. "Поемаме този ангажимент, че това ще се случи по начина, по който сме говорили с Вас", посочиха представителите на браншовите организации.

Коронавирусът удари и заведенията

"Ще трябва да защитим ангажимента на премиера с реални действия и подредба на бранша", каза пред БНТ Лъчезар Захариев от Българската асоциация на заведенията.

Браншовите организации първоначално са искали ДДС да бъде намалено на 5%, но след анализ на финансовия министър Владислав Горанов се оказало, че това е невъзможно заради рамката на държавния бюджет.

Заведенията с данъчни задължения ще могат да кандидатстват по схемата 60/40, но само ако дълговете им са натрупани през 2020 г., а те не са могли да ги платят, тъй като не работеха заради пандемията. Данъчното задължение не отпада, то ще се отложи, а длъжниците ще преговарят с НАП как да се плати в бъдеще.

Наредбата за касовите апарати отново се отлага

Промените в спорната Наредба Н-18 (софтуера на касовите апарати и отчитането на оборотите, б.р.) ще бъдат отложени с още една година, като тя ще започне да действа от 1 март 2021 г.

Работна група между държавата и бранша ще обсъди части от наредбата

"Отложихме го за март 2021 г., като дадохме срок и на приходната агенция, и на браншовете да изчистим всички текстове, за да може тази наредба да започне да функционира ефективно", обясни Захариев.

Ще бъде възложено изготвянето на антикризисен план, включващ предоставянето на кредити и грантове от ББР с участието на експерти от сектор "Туризъм".

Промените ще бъдат внесени днес в Народното събрание от ПГ на ГЕРБ.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички