Гърция може да върне милиарди евро на пенсионерите


Гърция може да върне милиарди евро на пенсионерите
Снимка: iStock

7484

Гърция може да върне милиарди евро на пенсионерите, чиито пенсии бяха намалени по време на финансовата криза, която порази страната през последното десетилетие, показва съдебно решение, цитирано от Reuters.

Най-големият административен съд на Гърция – Държавният съвет постанови, че някои съкращения на пенсиите, наложени през 2015-2016 г., не са в съответствие със закона, въпреки че обобщеното съдебно решение не дава повече подробности.

Гърция, която се нуждаеше от 3 международни спасителни плана между 2010 и 2015 г., намали държавните пенсии на няколко пъти през последните години, за да направи системата жизнеспособна. В отговор хиляди пенсионери, чиито пенсии бяха намалени с до 50%, заведоха съдебни дела.

До 3 млрд. евро могат да достигнат потенциалните разходи за изплащане на дължимото на пенсионерите, заяви трудовият експерт Костас Бурлос.

"Първо трябва да видим всички детайли на решението и тогава ще решим нашата стратегия", каза правителствен служител пред Reuters.

Какво трябва да знаят българите в Гърция за пенсията и стажа

Държавният съвет не уточни в своето резюме на отсъждането дали решението му се отнася само до пенсионерите, които са подали жалби пред съдилищата, или за всички 2,5 млн. пенсионери, засегнати от намаленията.

Очаква се икономиката на Гърция да се свие с между 7,5% до 10,5% през тази година поради кризата, причинена от Covid-19. Брутният вътрешен продукт на Гърция с сви с 1/4 по време на 10-годишната дългова криза.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички