Няма да има замразени цени и затвор за фалшиви новини


Няма да има замразени цени и затвор за фалшиви новини
Снимка: БГНЕС

6365

С голямо мнозинство - 118 гласа, парламентът подкрепи ветото на президента Румен Радев върху Закона за извънредното положение. Ветото беше в два аспекта – фалшиви новини и спекула.

Депутатите решиха да отпадне текстът, според който се влиза в затвора до 3 години и се налага глоба от 1000 до 10 000 лева за разпространение на "невярна информация" за заразна болест. Текстът влизаше като поправка в член 326 на Наказателния кодекс. 180 депутати от общо 180 гласували се съгласиха тази поправка да отпадне.

Отпада и текстът за спекулата, предложен от БСП – по-точно от лидера на социалистите Корнелия Нинова и нейния екип. Този текст беше вкаран в Закона за защита на потребителите и в него проблемите бяха два – формулировката "необосновано високи цени", както и това, че всички търговци трябваше "да предоставят на населението предлаганите от тях стоки и услуги на цени равни на средноаритметичните цени на предлаганите от тях стоки и услуги през последните три месеца" преди обявяването на извънредно положение или настъпването на бедствие по смисъла на Закона за защита при бедствия.

Съгласно приетото, от момента на обнародване на Закона за мерките по време на извънредното положение, бизнесът ще трябва да плаща авансово корпоративен данък, на база прогнозната си данъчна печалба за 2020 г. Спират се запори, но не и действия по вече започнати запори – а изпълнителни действия по Данъчно-осигурителния процесуален кодекс ще има само в защита на важни държавни или обществени интереси.

Какво каза премиерът Борисов за антикризисните мерки, прочетете тук.

Освен това, с обнародването Агенция "Митници" ще може да дава безвъзмездно конфискувани стоки, необходими за болници, за работата на БЧК, за детски градини, училища, социални заведения, държавни и общински учреждения. Също от влизането в сила на закона, не спират да текат само сроковете по наказателни производства за налагане на мерки за принуда – т.е. в случаи като арест и обжалването му, и по Закона за екстрадиция, както и давностните срокове, с изтичането на които се погасяват или прекратяват права и се пораждат задължения.

Остават да се правят неотложни нотариални производства и ще има дежурни нотариуси по райони, осигурени от Нотариалната камара.

Не се спират социално-осигурителните, пенсионните и здравните осигуровки.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички