Китайски лекар обяви кога ще дойде краят на коронавируса


Китайски лекар обяви кога ще дойде краят на коронавируса
Снимка: iStock

158786

Пандемията от коронавирус може да приключи през юни, ако всички страни предприемат строги мерки, за да се борят с нея. Това обяви висш китайски медицински съветник.

Китай обяви днес, че пикът на заразата в страната е отминал и новите случаи в първоизточника ѝ, централната провинция Хубей, са паднали до едноцифрени числа за първи път. Около 2/3 от всички случаи на новия коронавирус в света са в Хубей, където вирусът се появи през декември. Но в последните седмици огромното мнозинство от нови случаи е извън Китай.

Китайските власти обясняват тенденцията със стриктните мерки, които са взели, включително да поставят Хубей в почти пълна изолация.

"В общи линии пикът на епидемията в Китай е преминал. Увеличаването на новите случаи спада", каза Ми Фън, говорител на Националната здравна комисия, цитиран от Reuters.

Жон Наншан, старшият медицински съветник на правителството, заяви пред репортери, че ако страните приемат епидемията сериозно и са готови да вземат твърди мерки, тя може да приключи по света в рамките на месеци.

"Моят съвет е призив към всички страни да следват указанията на Световната здравна организация и да действат в национален мащаб. Ако всички страни биха могли да се мобилизират, това може да свърши до юни", посочи той.

В разговор с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш китайският президент Си Цзинпин изрази същата увереност, предаде китайската държавна телевизия.

"След упорита работа Китай показа тенденция на продължително подобрение в епидемичната превенция и контрол. Уверен съм, че китайският народ ще преодолее тази епидемия и ще постигне набелязаните си цели за икономическо и социално развитие", е казал Си.

Жон, 83-годишен епидемиолог, известен с това, че помогна в борбата с епидемията от SARS през 2003 г., каза, че вирусите от същото семейство стават по-малко активни през топлите месеци. "Моята преценка за юни се основава на сценарии, в които всички страни вземат положителни мерки", посочи Жон.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички