Македония започва да отпуска забраните


Македония започва да отпуска забраните
Снимка: iStock/Guliver

9400

Северна Македония планира постепенно облекчаване на ограничителните мерки след 1 май, за да се върне животът в нормалния си ритъм.

Това обяви македонският премиер Оливер Спасовски, според когото броят на заразените с коронавирус съответства на очакванията.

"За нас беше важно за създадем условия за работа на здравните работници. Преценихме, че мерките за физическо дистанциране дават резултат, затова бе взето решение за затваряне на училищата и детските градини и на много предприятия", заяви Спасовски, цитиран от МИА.

По думите му мерките са били необходими и всички ще понесат част от тежестта на кризата.

Сега не е време за печалба, а вниманието на всички трябва да бъде насочено към успешно справяне с положението, подчерта премиерът.

Македония сваля заплати на депутати и кметове

Ограничителните мерки и удължаването на полицейския час до вторник дават резултат – по информация на вътрешното министерство няма драстично увеличение на придвижване на хора или такива, които на групи посещават места за излети.

Според Спасовски, карантината е една от най-добрите мерки на правителството, при която рискът се свежда до минимум. Държавата положи максимални усилия да осигури нейните граждани да се върнат у дома. Повече от 2800 души са настанени в места за карантина и са под наблюдение.

Македонският премиер заяви, че има тенденция към намаляване на заразените, но вниманието трябва да бъде насочено към тези места, където има условия за увеличаване на броя им. Като сериозно предизвикателство посочи институциите в Куманово, защото заразата е разпространена сред тях.

През последните 24 часа в Северна Македония са потвърдени нови 53 случая на заразяване с коронавирус, с което общият брой на диагностицираните достигна 1170.

Съобщава се и за 25 оздравели пациенти, като 6 са изписани от Клиниката по инфекциозни болести.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички