Отмениха задължението да носим маска навън


Отмениха задължението да носим маска навън
Снимка: БГНЕС

60153

Задължителното носене на маски извън дома се отменя поне засега. Това съобщи здравният министър Кирил Ананиев на брифинг в Министерски съвет.

Управляващите очевидно са притеснени, тъй като много българи реагираха остро на задължението за маските и множеството други ограничения, които властите наложиха през последните седмици.

Ще има нова заповед за носене на маски, но тя ще е препоръчителна, а не задължителна като вчерашната.

Макар че правителството силно подкрепяло да се носят маски на обществени места, това няма да е задължително, защото "не иска да върви срещу хората". Мярката била превантивна, за да се ограничи разпространението на Covid-19.

Трябва ли да носим маска, за да се защитим от коронавирус?

По думите на Ананиев използването на маски забавя налагането на много по-тежки мерки, които ограничават правата на гражданите.

Световната здравна организация (СЗО) обаче съветва да НЕ носим маска, освен ако не сме болни от коронавирус или не се грижим за такъв.

Според здравния министър е хубаво всички да носят маски, защото не се знае откъде ще дойде заразата. "Между нас се движат хиляди хора, които са носители на коронавирус, но не са изследвани и не е доказано наличието на този вирус", изтъкна той. 

Ще купим 1 000 000 маски и ще ги раздадем на хората, които са социалнослаби и които не могат да си купят такива маски, посочи Ананиев.

"Голяма част от хората използваха маски и преди да се издаде тази заповед. Нито една предпазна мярка не е 100% сигурна, но комплексът от мерки значително повишава шанса  да не се заразим и да предадем вируса един на друг", обясни вътрешният министър Младен Маринов.

Той посъветва хората да се снабдят с необходимите маски и да ги използват, когато са в затворени помещения или са с други хора. "Целта не е да принуждаваме хората, а да ги убедим, че това е важно за тях", изтъкна Маринов.

Какви още по-строги ограничения готвят властите, четете тук.

Обмисляме да намалим глобата от 5000 лева за неносене на маска, съобщи здравният министър. Припомняме, че глобата е по чл. 209а на Закона за здравето, който обхваща и разходката в парк или градинка - забранени със заповед на Ананиев места за посещения.

"Намалението ще е за определени нарушения", включи се и Маринов, който също участва в брифинга. Той припомни, че за карантина санкцията е по Наказателния кодекс (чл. 355): "Ако деянието е извършено по време на епидемия, пандемия или извънредно положение, свързано със смъртни случаи, наказанието е лишаване от свобода до пет години и глоба от 10 000 до 50 000 лева".

До снощи е имало 402 глоби във връзка с посещението на паркове и градинки, като се счита за нарушение, ако се съберат повече от двама души. Нарушителите на карантина също са около 400.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички