Редица държави налагат карантина за българи


Редица държави налагат карантина за българи
Снимка: iStock

15378

Заради нарастващите случаи на коронавирус у нас няколко европейски държави наложиха ограничения за пристигащи от България. Страната ни е считана за рискова от все повече държави в Европа.

От 14 юли влизането в Гърция през България ще бъде само с отрицателен тест за COVID-19. Тестът трябва да е направен 72 часа преди преминаването през границата, а документът, свързан с него, ще бъдат проверяван внимателно.

Гръцките власти вече тестват повечето преминаващи през пункта "Кулата - Промахон" – единственият отворен сухопътен вход за туристи в страната. Гърция обаче няма да затваря границата си за чужденци, уверяват контролните органи.

Миналата седмица ограничения за българи и пребиваващи в България въведоха Словакия и Естония. Първо Братислава извади страната ни от списъка на безопасните държави, а после и Талин наложи задължителна 14-дневна карантина за български граждани.

Властите в Литва също прилагат 14-дневна изолация към пристигащите от България български и чуждестранни граждани. Финландия удължи до 11 август граничните ограничения за страната ни.

В Унгария също има нови правила при пътуване заради коронавируса. Унгарските граждани, които се връщат от държави с висок риск, посочени като "жълти" (умерено висок риск) и "червени" (много висок риск), ще трябва да преминат през задължителни здравни проверки на границата.

Безхаберие и откровена глупост: Как България изтърва заразата

Тестовете се прилагат и за чужденците, идващи от страни с умерено висок риск, но влизането им ще бъде забранено, ако са от страни с много висок риск. Балканските държави са поставени в червената категория.

Австрия също наложи по-строги ограничения. Всеки, който смята да посети страната, трябва да остане в 14-дневна карантина. Карантината не важи за предоставящи медицински сертификат за отрицателен тест за COVID-19, не по-стар от 4 дни от датата на пътуването.

Забранено е кацането на австрийска територия на самолети от 10 страни, сред които и България. Ограничението влиза в сила от 15 юли.

Българите, пристигащи във Великобритания, също подлежат на 14-дневна карантина. Страната ни дори поиска обяснение от британските власти по въпроса.

България остана и в "червения списък" за пътуване до Норвегия. Сънародниците ни, влизащи на в скандинавската страна, се поставят под домашна карантина за 10 дни.

Всички държави ще ни добавят в рисковите страни, ако заразените у нас продължават да растат със същото темпо, предупреди главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Такъв риск има не само за България, но и за всички останали страни, където цифрите са високи, обясни той.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички