Сърбия наложи нови ограничения заради коронавируса


Сърбия наложи нови ограничения заради коронавируса
Снимка: Getty Images

6458

Сръбските власти решиха да върнат маските на закрито в района на столицата Белград. Те вече са задължителни във всички затворени пространства, а не само в транспорта, както беше досега. Това стана ясно след заседание на кризисния щаб на западната ни съседка, предаде B92.

Мярката, която влиза в сила от 6:00 часа във вторник, 30 юни, се въвежда заради ръста на заразените с коронавирус и влошаването на епидемиологичната ситуация в страната през последните дни.

"Това не трябва да са хирургически маски, а памучни, които сами шием, всяка механична защита. Ние апелираме за използването на други мерки за превенция, като физическо разстояние от поне един метър, както и редовно измиване на ръцете", обясни пред агенция Tanjug д-р Дария Кисич Тепавчевич, която е сред водещите фигури в борбата с Covid-19 в Сърбия.

Забранено е събирането на повече от 200 души, като ограничението важи както за открити, така и за закрити пространства. Ще се следи стриктно за спазване на новите мерки и ще има санкции, твърдят белградските медии.

"В Белград, разбира се, има най-много заразени хора, не на глава от населението, а като общ брой, 2/3 от всички заразени хора са в Белград. Това е предимно сред по-младото население, така че ще разгледаме как да насочим мерки и да решим този проблем", каза по-рано пред Pink TV премиерът Ана Бърнабич.

Сърбия наложи жестоки ограничения заради коронавируса

През последните дни в Сърбия се говореше и за затваряне на нощните барове и дискотеки, както и на ресторантите, но властите се отказаха от тази идея заради икономическите последици.

В следващите два дни кризисният щаб ще предложи критериите, въз основа на които може да бъде обявена извънредна ситуация.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички