Безработните в САЩ покориха нов мрачен рекорд


Безработните в САЩ покориха нов мрачен рекорд
Снимка: iStock

4667

Още 1,5 млн. работници в САЩ са се регистрирали като безработни през последната седмица. Това съобщиха от Министерството на труда на САЩ, с което общият брой на безработните в страната от началото на кризата с новия коронавирус достигна 45,7 млн. души, съобщава AFP.

Броят на новорегистрираните безработни е изненадващо висок - спад от едва 58 000 души спрямо нивото от предишната седмица, докато нивото на осигурената безработица, показващо хората, които все още получават помощ към седмицата, приключила на 6 юни, е непроменено на 14,1%, като 20,5 млн. души продължават да получават обезщетения за безработица. 

Освен това повече от 760 000 души в 46 щата са подали до миналата седмица молби за помощ за безработица по специална програма за хора, които обикновено не биха имали право да се ползват от обезщетенията, уточняват от трудовото ведомство.

Рубеела Фаруки от High Frequency Economics констатира, че седмичната справка за безработицата предлага смесена присъда за здравето на най-голямата икономика в света.

"Спадът на регистрациите за безработица за втора поредна седмица, въпреки че е малък, е окуражаващ, като дава сигнал за наемане или пренаемане", посочва тя. "Високият темп на съкращения обаче е показателен за продължаващите напрежения на пазара на труда", отчита експертът.

Данните за безработицата в САЩ представляват най-новия поглед върху икономическото опустошение, причинено от пандемията от новия коронавирус, която принуди бизнеса в цялата страна да затвори от средата на март, а това доведе до масови съкращения на работници.

Нивото на нови седмични регистрации за безработица намаля след достигането на пика си в края на март и много щати започнаха отново да отварят постепенно икономиките си.

И все пак вирусът продължава да циркулира, като епицентърът на епидемията се измества от Ню Йорк към южните и западните щати.

САЩ са на първо място в света по брой на заразените и починалите от COVID-19 с над 2,1 млн. заразени и повече от 117 000 жертви.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички