Ще се договарят по-високи заплати по браншове


Ще се договарят по-високи заплати по браншове
Снимка: БГНЕС

5386

Подписаното преди дни тристранно споразумение между правителството, синдикатите и работодателите е изключителен прогрес и ще гарантира по-високи заплати в различни браншове. Това обяви социалният министър Деница Сачева пред БНТ.

Договарянето на минимални работни заплати по браншове и професии ще стартира през тази година, и ако бъде финализирано успешно, ще започне да действа от 2021 г.

"Това означава, че ще продължава да има универсална минимална работна заплата, но на практика във всички браншове минималните възнаграждения би следвало да са над тази заплата, защото те тепърва ще се договарят между синдикатите и работодателите", поясни Сачева.

Тя допълни, че продължава практиката – работодателите да изплащат първите 3 дни от болничните на служителите си. "Когато говорим за 3 дни болнични, най-ефективният контрол може да бъде изпълняван именно от работодателя, защото той най-добре познава работниците си и знае кои от тях може да злоупотребят", аргументира се министърът.

Социалното министерство предлага значително увеличаване на глобите за недеклариран труд – между 15 000 и 20 000 лева за работодател, който не декларира труда на работниците си, и между 5000 и 20 000 лева за длъжностно лице.

"Тази тема е изключително важна, тя винаги е била много остра и болезнена, но сега по време на кризата, много ярко видяхме нейните мащабни очертания, защото има хора, които останаха без работа, регистрират се в Бюрата по труда, но за съжаление не биха могли да получат адекватна подкрепа от държавата, защото са работели без договори, и за тях не са били платени съответните осигуровки", поясни идеята си Сачева.

"Смятам, че в бъдеще хората няма да се съгласяват да работят при такива условия, защото виждат, че това е против техните интереси. Даваме по-силен акцент и върху колективното трудово договаряне, за младите работници, които сега започват работа, намаляваме изискването да могат да ползват отпуск при стартиране на работа, от 8 на 4 месеца. Запазва се ограничението от 150 часа извънреден труд, но даваме възможност при договарянето по браншове, този труд да се увеличи до 300 часа годишно".

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички