Българи, сърби и румънци окупираха границите с Гърция, тя не е готова за сезона


Българи, сърби и румънци окупираха границите с Гърция, тя не е готова за сезона
Снимка: БГНЕС

4342

Българи, румънци и сърби моментално се насочиха към Гърция, веднага щом Атина вдигна забраните за пътуване и отвори границите си за туристи. В последните 3 дни десетки хиляди сърби, румънци и македонци се струпаха на граничните пунктове "Кулата" и "Маказа", където се образуваха километрични опашки от коли, а за преминаването се чака с часове.

Въпреки блокадата и сложния пропускателен режим, туристите не се отказват и са готови да изтърпят какво ли не, за да отидат на гръцкото море.

Сръбският проблем

Първоначално гръцките властите върнаха стотици автомобили със сръбски туристи, платили хотелски резервации. Това усложни ситуацията по границите и разгневи хотелиерите предимно от Северна Гърция, които искат забраната незабавно да отпадне. Собствениците на хотели твърдят, че не са били информирани предварително и са потвърдили резервациите на клиентите си, предаде БНР.

"Не може да променяте в последния момент нареждането за свободно влизане в страната", заяви председателят на съюза на хотелиерите Григориос Тасиос. По думите му това компрометира гръцкият туризъм пред гостите от балканските страни.

Министърът на туризма Харис Теохарис отговори, че Гърция прилага европейското решение да се допускат само на граждани от Европейския съюз и едва от 1 юли ще се позволи влизането и граждани на трети страни. Все пак впоследствие властите се съобразиха и започнаха да пропускат сърбите, но при строг режим.

Сезонът тепърва започва

Гръцките медии приветстват пристигането на "първата вълна" от туристи, главно от Балканите, а в Солун са кацнали чуждестранни туристи с полет от Мюнхен. Но въпреки отменената карантина същинският сезон сякаш не е започнал, 60% от хотелите в южната ни съседка остават затворени.

Сезонните хотели вече работят, но целогодишните още не са отворили, а някои от тях може и да не отворят. През уикенда официално беше открит сезонът на остров Санторини, който вече приема туристи при стриктни мерки за безопасност. В Солун са отворени около половината хотели, но заетостта е слаба.

"Откакто отворихме на 25 май, масово заведения и ресторанти не отвориха. Повечето закъсняха с по седмица, нещата не тръгнаха толкова добре, колкото ги очаквахме. Това е, защото няма туристи. Масово сезонните работници по острови, хотели идват от България. С появата на всички нови мерки те не успяха и да дойдат", разказва Цветана Бонева, собственик на ресторант в Атина, пред Bulgaria ON AIR.

Гърция свали цените и вече очаква туристи

По думите ѝ недостигът на персонал не е толкова голям проблем, колкото това че не са отворили всички хотели и ресторанти.

Не знам дали ще отворят. Проблемът е, че доскоро всички, които влизаха в Гърция, имаха 7-дневната карантина. Всички хора, които пристигаха със самолети, бяха задържани по един ден, докато не им се вземат проби за COVID-19. Това спираше хората да пътуват. Пробите, които се взимат, са напълно безплатни за всички, но вече няма карантина, споделя още Цветана Бонева.

От сухопътните граници на Гърция за свободно преминаване са отворени само граничните пунктове с България.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички