Как ще почиваме и спортуваме след извънредното положение?


Как ще почиваме и спортуваме след извънредното положение?
Снимка: iStock

5298

Повечето ограничения въведени заради пандемията от Covid-19 ще останат и след отпадане на извънредното положение в България утре. Според издадените до този момент заповеди на здравния министър, както и според взетите от Народното събрание законодателни решения, забраните се разхлабват, но не докрай. Въпреки че от Националния оперативен щаб съветват хората да не отменят летните си почивки за юли и август, много от тях са под въпрос, предава БНТ.

Летни почивки у нас и в чужбина

Все още остават валидни ограниченията за пътуване на българи извън страната както и за влизане на чужди граждани у нас. Част от авиокомпаниите вече пуснаха някои от полетите си, но причините за пътувания все още не са туризъм. По данни на министерството на туризма – чартърните полети с цел туризъм у нас ще започнат след 13 юни или месец по-късно след отпадане на извънредното положение. Все още не е ясно обаче на какви условия ще трябва да отговарят туристите, за да бъдат допускани у нас.

Ограниченията за пътуване извън страната важи и за българите. Към момента е валидно правилото, че ако напуснем границите на страната на връщане трябва да прекараме 14-дневна карантина. Това важи включително за морските дестинации – Гърция и Турция. Испания, Италия и Франция остават затворени за туристи.

Гърция свали цените и вече очаква туристи

Остават летните почивки у нас. От 13 май пътуванията с цел туризъм са разрешени. Хотелите и къщите за гости трябва да отговарят на здравните изисквания. Точно разписани правила как ще се осъществява приема на гости и кои точно нарушения ще се санкционират, все още няма. Знае се единствено, че хотелът не трябва да има обща вентилация, както и че може да предлага храна на гостите си или индивидуално или на открита тераса.

Какво се случва с вече резервираните и платени почивки?

От Комисията за защита на потребителите съветват хората, които вече са платили своите почивки за юни, юли и август да изчакат, а не да ги отменят. Разбира се, ако може да бъде отменена почивката без загуби за клиента, това е предпочитаният вариант.

В случай, че не туристът отмени пътуването си, а то бъде отменено заради невъзможност за извършване, хотелиерите или туроператорите трябва да върнат парите на клиента без допълнителна компенсация. Със законодателни промени, срокът за връщане на средства се удължава до 12 месеца.

Турция скоро ще приема туристи, готви строги мерки

Затова и от потребителските организации съветват туристите да приемат и ваучери за бъдещи почивки, които да използват след отминаване на пандемията. Продължава да се търси решение по казуса както на ниво България, така и на ниво Европейски съюз. Причината – да бъде ограничен фалита на фирмите в туристическия бранш и същевременно да бъдат защитени максимално потребителските права.

Същите условия важат и за авиокомпаниите. Превозвачите уверяват, че ще върнат парите на своите клиенти, но с известно закъснение.

Коронавирус: Къде ще почиват европейците през лятото?

Бъдещите почивки

В случай, че нямате резервация за лятна почивка е по-добре да не планирате такава към този момент. Все още не е ясно дали и в какъв обем ще отпаднат забраните въведени заради пандемията. Това се отнася най-вече за пътуванията в чужбина. При тях е трудно да се прогнозира и каква ще бъде ситуацията в съответната държава, до която сте решили да пътувате.

Планините и парковете като вариант

В момента е свободен достъпът до планините у нас, както и до парковете. Все пак режимът остава ограничен. Не се допускат групови разходки както и използването на детските площадки. Не е препоръчително да се застояваме в съответния парк повече от два часа. Остава спрян и градския транспорт до Природен парк "Витоша", за да се гарантира, че няма да се струпват много хора на едно място.

Позволени към този момент са и спортовете на открито, включително групови тренировки за аматьори.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички