Обрат: Украинците ще влизат у нас без PCR тест


Обрат: Украинците ще влизат у нас без PCR тест
Снимка: Getty Images

4210

Украинските граждани ще могат да влизат в България без отрицателен тест за коронавирус. Наши туроператори успяха договорят облекчението на среща с министъра на туризма. Първоначално украинците бяха част от списъка на държави, на които е нужен отрицателен PCR тест, направен през последните 72 часа, за да бъдат допуснати у нас.

Ограничението, наложено от здравния министър, е довело до масов отказ на резервации. Това разгневи туроператорите, които заплашиха да протестират и да блокират пътя за Варна, ако правилата за украинците не бъдат облекчени веднага. Липсата на чужди туристи заплашва сезона по морето

"Абсолютно неадекватно и нелогично решение! Кому бе нужно единственият пазар, който с много усилия отворихме от бившите страни на ОНД, да бъда отново затворен", заяви туроператорът Иван Кирязов, цитиран от bTV.

Новият министър на туризма Марияна Николова се срещна с недоволните в "Слънчев бряг" и обеща, че изискването ще бъде отменено. Впоследствие властите дадоха зелена светлина за безпрепятственото пристигане на украинците, като работят да бъде облекчено влизането и от други държави.

Украйна можела да изпрати много летовници у нас, което щяло да донесе и повече приходи за туристическия бранш. България е безопасна дестинация и хотелиерите спазват стриктно всички обявени противоепидемични мерки, увери министърът на туризма. Избраха хотелите за карантина по морето

През миналата година над 471 000 украинци са посетили България, което е с 1/4 повече от 2018 г. Те са 6-ата най-многобройна група чуждестранни туристи, дошли у нас. Коронавирусът ни изправя през сериозни изпитания, но мерките на правителството ще насърчат двустранния обмен на туристи, подчерта министър Николова.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.8387
  • GBP
    1
    2.28913
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички