Ще дойде ли "големият купон" на чужденците по Черноморието?


Ще дойде ли "големият купон" на чужденците по Черноморието?
Снимка: PartyHolidays.bg

9296

Всяко лято хиляди германски младежи се отправят към България за "големия купон". Натам потегля и втората гарнитура от германски звезди на плажните забави. Германски медии, цитирани от Deutsche Welle, разказват за сенчестите страни на българския туризъм.

"Мале" и "Буле" – така една определена прослойка германски туристи наричат своите любими парти-дестинации. "Мале" е Майорка, а "Буле" – България. Германската обществено-правна медия WDR разказва в свой филм за интереса на млади германци към тези две дестинации. Авторите припомнят, че миналата година е имало отлив от Майорка към "Златни пясъци". В България алкохолът е по-евтин, а купонът тече денонощно – това е обяснението.

През 2019 г. тази тенденция уловиха дори някои "звезди" на плажния купон и към Черноморието се отправи дори самият Икке Хюфтголд – с чартърна машина и 150 свои фенове, припомня WDR. За публиката в България трябва да се поясни, че Икке Хюфтголд е най-популярният германски шоумен в Майорка, където изнася по 3 концерта седмично. Излиза на сцената по анцуг и с вдигнат среден пръст. Публиката отвръща със същия жест.

Икке Хюфтголд, който всъщност се казва Матиас Дистел, сам обяснява, че неговото превъплъщение е "сатирична фигура". Първият му голям хит се казваше "Поркането е гадост, но ние си поркаме въпреки това".

Коронавирусът спря мнозина

Авторите на филма отбелязват, че през юни 2020 г. България се е нареждала сред страните с по-малко разпространение на коронавирус, но въпреки това черноморските курорти останали призрачно празни. Слънчев бряг е пустиня, работещите са повече от туристите

Нека да припомним, че обикновено именно през юни хиляди германски абитуриенти се отправят към България за "големия купон". Тази година обаче и Икке Хюфтголд проявява голяма предпазливост: щял да лети до България чак през септември, защото го било страх, че концертите му могат да станат огнище на зараза, разказват авторите на филма.

Първите чартъри от Германия кацнаха в България чак в края на юни, но тази година сезонът ще бъде удължен, за да се компенсират загубите дотук, информира WDR. "А доколко българите се боят от нова вълна на Covid-19? Как изобщо изглежда ваканцията в това пандемично лято? И колко ли германски туристи ще посетят тази година "Златни пясъци"?

Е, поне доброто им настроение е гарантирано: вместо Икке Хюфтголд, тази година концерти ще изнася Алмклаузи. Дали обаче летовниците ще се придържат към изискванията за дистанция или и в България ще има купонджийски ексцесии както в Хърватия и на Майорка?" Няма да отварят баровете и дискотеките в Албена

Още едно пояснение за онези, които не са чували за Алмклаузи. Клаус Крел-Майер също спада към втората гарнитури купонджийски звезди в Германия. Творческият му псевдоним насочва романтично към планинска поляна, а в биографията му се появяват една моделка, един-два хита в класациите и едно неуспешно кандидатстване във "ВИП Брадър". Алмклаузи е известен още с парчетата си, посветени на футболни събития.

По Черноморието кипи строителство

През 2019 г. България е била посетена от 9,3 млн. чуждестранни туристи – повечето от Румъния, Гърция и Германия. Колко ще са тази година – никой не смее да прогнозира. През май 2020 г. спадът беше с цели 92% спрямо предходната година.

Авторите припомнят, че България се води най-бедната страна в ЕС и много залага на масовия туризъм, който обаче си има и сенчести страни. По Черноморието много се строи, понякога дори незаконно. Разследващият журналист Асен Йорданов обяснява: "Системата е корумпирана и всичко е възможно." В България има непознати прекрасни места извън големите курорти

Авторите на филма обръщат поглед и към Пловдив, който през 2019 г. беше европейска културна столица. Живописният стар град привлича много туристи, включително и от Германия. Шарените къщи в стария Пловдив и днес очакват туристи – но колко ли ще дойдат?

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички