Турция постави рекорд по туристи през 2019 г. Сега се моли да дойдат


Турция постави рекорд по туристи през 2019 г. Сега се моли да дойдат
Снимка: iStock

9218

Турция е шестата най-голяма туристическа дестинация в световен мащаб и през 2019 г. посрещна 45 млн. посетители. В момента обаче мнозинството от плажовете ѝ са празни, а много хотели още решават дали изобщо да отворят.

Турският министър на туризма Мехмет Ерсой изрази надежда, че страната му би могла да регистрира тази година приблизително половината от миналогодишните туристически посещения, предадe Reuters.

Успешният туристически сезон зависи най-вече от преговорите за започване на полетите от Русия, Германия и Великобритания, също тежко засегнати от коронавируса. Очаква се в началото на следващата седмица разговорите да доведат до някои резултати, посочва Ерсой пред Reuters.

Залозите за Турция са високи, като се има предвид, че туризмът съставлява около 12 на сто от икономиката на страната. Посещенията на чуждестранни туристи са намалели с 2/3 през първите 5 месеца на годината.

За да убеди чужденците и техните правителства, че пътуването е безопасно, Анкара започна програма за "здравословен туризъм", която предвижда определени изисквания за туристическите обекти, така че да бъдат сертифицирани като надеждни срещу разпространението на Covid-19. Над 600 хотела са кандидатствали за удостоверението.

Междувременно в туристическата столица Анталия през уикенда историческият център беше практически празен, а в хотелите имаше малцина туристи, отбелязва агенцията.

Такива хотели "не могат да оцелеят единствено с турски туристи", казва Ерсой. Той определя като критични предстоящите десетина дни, защото "към момента не е ясно как ще стартира международният трафик".

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички