Въпреки карантината: Много българи ще почиват в Гърция


Въпреки карантината: Много българи ще почиват в Гърция
Снимка: iStock

10661

Епидемията от коронавирус и заплахата от 14-дневна карантина не охлажда ентусиазма на българите да почиват в Гърция това лято. Те не отменят резервациите си и дори правят нови за август и септември. Това показват данните на платформата за споделяне на частни имоти за почивка Arendoo.bg.

Само 7% от хората, резервирали почивка в Гърция чрез наемане на частен имот преди кризата, са поискали да отменят или да променят датата на резервацията си.

Въпреки несигурността заради изискванията за пътувания до южната ни съседка, доста потребителите на сайта резервират почивки през август и септември. Броят на новите резервации засега не е голям и е около 10% от обичайното за този период на годината. Основно през платформата се търсят къщи на първа линия. Този тип настаняване се възприема като по-сигурнo и от гледна точка на санитарните и хигиенните условия.

Гърция свали цените и вече очаква туристи

"Хората не са променили сериозно навиците си. Желанието за почивка през лятото си остава и по всичко личи, че частните имоти се възприемат като по-добра алтернатива, защото позволяват да се спазват изискванията за социална изолация. В тях се избягва струпването на много хора на едно място или използването на обща вентилационна система с десетки други почиващи, характерно за големите хотели. Не на последно място климатът в Гърция в комбинация с чистия въздух и морската вода се възприемат като среда, която влияе благоприятно на здравето на летуващите", обяснява Георги Иванов, управляващ директор в Arendoo.

Българите очевидно не се притесняват, че ще трябва да останат 14 дни под карантина, щом се върнат от южната ни съседка. Изолацията вкъщи е задължителна за всеки, който се връща от чужбина и вероятно ще продължи през цялото лято.

Заповедта е на здравния министър Кирил Ананиев и беше потвърдена от министъра на туризма Николина Ангелкова след вчерашното заседание на парламентарната правна комисия. Така че летуващите в Гърция и Турция трябва да имат едно наум.

Забравете за нормална лятна почивка по света или у нас

Самата Гърция обяви специфични изисквания, според които ще приема туристи. Най-важното е т.нар. "здравен паспорт" – удостоверение от всяка държава, че тръгващите на почивка не са болни от COVID-19. Без този документ няма да бъдат допуснати на борда на самолета. След кацането на всички пристигащи ще им бъде премерена температурата.

Във всички туристически зони на Гърция ще бъдат създадени "карантинни хотели", в които ще се настаняват заболели от коронавирус туристи. Хотелите ще следят здравословното състояние на гостите си и при нужда ще ги изпращат на тест за COVID-19. Резултатите от тези тестове ще бъдат готови до 6 часа и ако диагнозата се потвърди, туристът ще бъде изпратен в най-близкия "карантинен хотел".

В хотелите няма да има шведска маса, а шезлонгите на плажа и покрай басейните ще бъдат на минимум 1,5 метра един от друг и ще бъдат дезинфекцирани след всеки посетител. Сезонът в Гърция стартира официално на 1 юли.

Здравните изискванията вероятно ще бъдат въведени на европейско ниво, като в близките дни се очакват указанията на Европейската комисия за въвеждането на единни здравни стандарти в ЕС.

Това обясни и българският министър на туризма. "Най-важното в момента е проследяването на разпространението на коронавируса, за да се прецени как ще се отворят границите за туристите", каза Ангелкова и призова българите да изберат родните курорти.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички