До кои държави не можете да пътувате заради Covid-19


До кои държави не можете да пътувате заради Covid-19
Снимка: iStock

14253

Пандемията от коронавирус предизвика огромна паника както сред обикновените хора, така и сред властите в редица държави. Основното огнище на смъртоносния вирус вече е Европа, а броят на заразените расте с часове.

Положението на Стария континент е наистина тежко – постоянно се откриват нови случаи, а европейските общества са парализирани от страх. До момента заразените с коронавирус в Европа са близо 46 000, по данни на Университета "Джон Хопкинс".

В отчаян опит да ограничат разпространението на заразата, властите в различните страни налагат извънредни мерки и тежки забрани, затварят граници и забраняват пътувания. Италия и Испания вече са под пълна карантина, а скоро може да ги последват и други държави. Ситуацията е много динамична и се променя с часове.

Властите съветват да се изолираме вкъщи и да не пътуваме както между държавите, така и между градовете в тях в близките поне 2 седмици.

"За пореден път призоваваме българските граждани да не пътуват извън или към България, да отменят вече планирани пътувания", се казва в съобщение на Министерството на външните работи на България.

"Ситуацията на сухопътните границите на европейските страни се променя непрекъснато и драстично, което прави пътуването към или от България с всички видове транспорт невъзможно", предупреждават те.

Почти няма държава в Европа, която към този момент да не е въвела ограничителни мерки - затваряне на граници или на отделни ГКПП, засилване на граничния контрол, спиране на самолетни полети, затваряне на летища.

По основните сухопътни маршрути в посока България проблеми има или е невъзможно преминаването на сухопътните граници от Италия, Австрия, Словения, Хърватия, Унгария, Сърбия, Албания, Република Северна Македония, Румъния, показват данни на дипломатическите ни представителства.

Ето до кои държави не е препоръчително да пътувате:

Германия – Властите се готвят да затворят границите си с Франция, Швейцария и Австрия. Още не са го обявили официално. 

Австрия – Затворена е границата с Италия и има пълна забрана на влизане на пътници от Италия. Официално няма затворени ГКПП на границата с Унгария, но хората са връщани от границата по неизвестни причини.

Унгария – Официално няма напълно затворени граници. Гражданите могат да следят актуалната информацията и на сайта на унгарската полиция.

Чехия – Затворени са всички граници, властите се готвят да обявят национална карантина.

Словакия – Затворени са всички граници.

Словения – На словенско-унгарската граница има километрични опашки. На границата с Италия Словения пуска пропуска кордони, но процесът на преминаване е много бавен и несигурен.

Полша – Затворени са границите за чужденци и са наложени тежки ограничения в страната.

Сърбия –  Страната обяви извънредно положение и затвори границите си за чужденци. Те не могат да преминават на сръбска територия, включително транзит. Ще има коридор за транзитно преминаващи камиони от Италия към Турция през Словения, Хърватия, Сърбия и България. Пропускат се само камиони и бусове под конвой, които трябва да напуснат страната до 12 часа. 

Черна гора – страната затвори границите си за чужденци. 

Хърватия – Режимът на работа на ГКПП е в тясна връзка с този на Сърбия – ако сръбските власти спрат да допускат транзитно преминаващи пътници от определени страни, то и Хърватия автоматично спира допускането им в страната.

Северна Македония – Затварят се сухопътните ГКПП с изключение на Табановце, Деве Баир, Кяфасан, Богородица и Блаце. Пунктовете се затварят за преминаващите граждани (включително автобуси), но не и за камиони. Така се затварят два ГКПП с България - при Петрич - ГКПП Златарево - Ново село, и при Благоевград - ГКПП Логодаж (Станке Лисичково- Делчево). Отворени на границата с България остават гранично пропусквателни пунктове Гюешево/Деве баир. Също така временно се затваря летище "Св. Апостол Павел" в Охрид.

Албания - Властите затвориха за влизане всички сухопътни ГКПП. Мярката не засяга транспорта на стоки. Всички граждани, желаещи да напуснат Албания, трябва да се свържат с местните полицейски власти, за да получат разрешение да пътуват до границата с частни транспортни средства, с изключение на автобуси.

Румъния - За един месец бяха затворени ГКПП с 5 държави – България, Сърбия, Унгария, Украйна, Молдова. С България остават отворени ГКПП при Русе, Видин, Лом, Тутракан и Дуранкулак. Страната се готви да обяви извънредно положение.

Най-рисковите държави за пътуване в момента са:

Ниво 5 - Китай, Иран

Ниво 4 - Бангладеш, Индия, Малдиви, Непал, Шри Ланка, Испания, Италия, Северна Корея (КНДР), Република Корея, Обединено кралство.

Ниво 3 - Швейцария, Норвегия, Швеция, Нидерландия, Дания, Белгия, Австрия, Франция, Япония, Германия.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83543
  • GBP
    1
    2.29006
  • JPY
    100
    1.19222
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички