Германия ще тества за коронавирус на летищата


Германия ще тества за коронавирус на летищата
Снимка: Getty Images

8420

Германия ще въведе задължителни тестове за коронавирус на завръщащите се от 130 държави, поставени в рисковия списък за зараза от Института "Роберт Кох". Повод за това е скандалът с партита без никаква защита и предпазни мерки на Палма де Майорка – любим за германците курорт. Засега България не е поставена в списъка с рискови държави, предава Deutsche Welle.

Здравните министри на германските провинции ще решат кой да плаща тестовете. Преобладаващото мнение е, че разходът трябва да е за сметка на пътуващите, които съзнателно са поели риска да летят в държава, посочена като рискова от здравните власти.

Летищата подкрепят мярката, но искат институциите да изпратят служители за тестването и да решат как ще се процедира с пътниците дали положителна проба за коронавирус. Вече има зони за тестване на аерогарите във Франкфурт, Мюнхен и Кьолн/Бон, изследванията се плащат, но пътниците не са длъжни да минават през тях. Бавария подготвя безплатно тестване на всички летища.

Някои политици и експерти призовават да се тестват всички летовници, които се връщат в Германия. "Ако първо разрешите на хората да влязат в страната и след това да пътуват из нея, ще мине време, в което те могат да заразят другите. По-добре е да ги тествате директно при завръщането им и да го направите задължително", обяснява пред ARD ръководителят на Германската медицинска асоциация Клаус Райнхард.

Асоциациите за защита на потребителите обаче са против задължителните тестове. Те са категорични, че изследванията трябва да бъдат доброволни.

Досега пристигащите от държави с висок риск, бяха поставяни в 14-дневна домашна карантина, наблюдавана от местните здравни власти, но мярката е трудна за прилагане. За да избегнат карантината, пътниците трябва да представят отрицателен тест за коронавирус, направен не повече от 48 часа преди пристигането в Германия.

Задължително с маска, когато летим в Европейския съюз 

Междувременно транспортните министри от ЕС приеха предложенията на германския министър на транспорта Андреас Шойер да се приемат единни хигиенни правила за полетите на авиокомпаниите в ЕС. Сред тях са задължително носене на маска от всички възрастни и деца, навършили 6 години, дистанция от 1,5 метър при обработка на документите и багажа, по-често почистване и дезинфекциране на самолетите.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички