И Австрия затяга режима за идващи от България и Балканите


И Австрия затяга режима за идващи от България и Балканите
Снимка: iStock

5951

Австрия затяга правилата за влизащи от България и още 31 държави. От 27 юли (понеделник) влизат в сила по-строги правила за идващите от страни с неблагоприятна епидемиологична обстановка заради коронавируса.

За да влязат на австрийска територия, пристигащите от 32 страни и отделни региони ще трябва да представят отрицателен PCR тест за Covid-19, съобщава австрийската агенция APA.

Гражданите на Австрия, страните членки на ЕС, Европейската икономическа зона и Швейцария трябва да покажат негативен PCR тест на границата или да са го направили в рамките на 48 часа преди влизането в страната от държави с висок риск, като дотогава трябва да останат под карантина, като са показали документи за местожителство в Австрия, предава ТАСС.

Сред високорисковите страни са балканските Албания, Босна и Херцеговина, България, Косово, Румъния, Сърбия, Северна Македония, Черна гора.

Там са още Бангладеш, Беларус, Бразилия, Египет, Индия, Индонезия, Иран, Мексико, Молдова, Нигерия, Пакистан, Перу, Португалия, Русия,  Сенегал, САЩ, Турция, Украйна, Филипините, китайската провинция Хубей, Чили, Швеция, Еквадор и ЮАР.

Досега пристигащите от България бяха поставяни под задължителна 14-дневна карантина, освен ако не покажат отрицателен тест за COVID-19, направен не повече от 4 дни преди датата на пътуването. Беше забранено и кацането на австрийска територия на самолети от 10 страни, сред които и България.

Заради нарастващия брой заразени с коронавирус на Балканите все повече държави от Централна и Западна Европа налагат подобни ограничения. Италия върна карантината за идващи от България и Румъния.

Всички държави ще ни добавят в рисковите страни, ако заразените у нас продължават да растат със същото темпо, предупреди наскоро главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Такъв риск има не само за България, но и за всички останали страни, където цифрите са високи, обясни той.

Граждани на трети страни могат да влизат в Австрия само ако идват от държави с по-добра епидемична обстановка и представят отрицателен PCR тест. Въпреки това те ще бъдат поставени под карантина за 10 дни. Транзитът през Австрия без спиране е разрешен без ограничения.

Австрийски и европейски граждани имат право да влизат в страната, ако пристигат от 31 държави с по-добра епидемична обстановка: Андора, Белгия, Унгария, Ватикана, Великобритания, Германия, Гърция, Дания, Естония, Ирландия, Исландия, Испания, Италия, Кипър, Латвия, Лихтенщайн, Литва, Люксембург, Малта, Монако, Нидерландия, Норвегия, Полша, Сан Марино, Словакия, Словения, Франция, Финландия, Хърватия, Чехия, Швейцария.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички