Коронавирусът приземи самолетите


Коронавирусът приземи самолетите
Снимка: iStock/Guliver

10824

Отрицателните икономически последици от епидемията на коронавируса COVID-19 се отразиха най-напред на гражданската авиация. Разпространението на COVID-19 приземи самолетите на големите авиокомпании и нанесе щети, сравним с тези на световна война.

През последните седмици в света се наблюдава невиждан спад в самолетните полети. Човечеството отчаяно се опитва да издигне бариери по пътя на заразата и стотици страни ожесточиха правилата за излизане от своите територии. В страните, където има голям процент заразени никой не иска да лети.

Пътникопотокът между Китай и останалият свят се съкрати с 80%. Китайските авиокомпании съкратиха броя на полетите си с 40%, а над 70 чуждестранни авиокомпании напълно прекъснаха връзките със страната. На прага на пролетта туристите май ще си останат у дома.

Президентът на Световния съвет по туризъм и пътешествия Глория Гевара вече заяви, че кризата с коронавируса ще нанесе щети в размер на 22 млрд. долара на отрасъла. Най-много ще пострадат страните от Азия и най-вече Китай.

Международната организация на гражданската авиация на САЩ предвижда загуби в размер от 4-5 млрд. долара. Най-песимистична е прогнозата на Международната асоциация на въздушния транспорт (IATA), според която щетите за отрасъла може да са между 63 до 113 млрд. долара. Засега никой не се наема да изчисли загубите от превоза на стоки и това как те ще се отразят на другите отрасли, пише в свой анализ topcor.ru.

Вече може да се говори за първата авиокомпанията, която коронавирусът приземи. Изглежда - завинаги. Това е британската Flybe, която се смяташе за най-големият регионален превозвач в Европа. Британското правителство се опита да предотврати фаталния развой, но на 5 март компанията обяви банкрут.

Съвсем не е оптимистично и положението на такива авиокомпании като Lufthansa Group, която включва Austrian Airlines, Brussels и Swiss, чийто технически парк се състои от 770 самолети. Днес компанията е принудена да съкрати броя на полетите с 20-25% и се подготвя за още неприятности. Полетите на Lufthansa в Китай са спрени до 24 април, а в Иран до 30 април. Освен това самолетите ще се опитат да заобикалят Северна Италия. За значително намаляване на полетите съобщи и унгарският нискотарифен превозвач Wizz Air.

Finnair изцяло се отказа да лети до Китай и изключи от маршрутите си Сеул и Милано. Сега ръководството на компанията трябва да преговаря за условия за отпуск от 2 седмици или 1 месец, в който е принудена да пусне 6000 служители. Акционерите на компанията са предупредени за по-слабите финансови показатели през настоящата година.

За принудителна ваканция мислят и в Lufthansa и KLM. От там вече заговориха за такива антикризисни мерки, като съкращаване на бюджета, преустановяване на наемането на консултанти и нови сътрудници и намаляването на разходите за командировки. Едва ли ще се размине и без съкращаване на служители намаляване на заплатите. Само Air France-KLM очаква загуби от 217 млрд. долара.

Повечето авиокомпании се опитват да икономисват, с каквото могат, само не и с пътници, които днес се налага да се търсят. Броят на резервираните места, дори за най-популярните маршрути стремително пада, а неявяването на пътници вече не е нещо необичайно.

Air Malta прояви максимална лоялност към клиентите си, като намали глобите за промяна на датата на полет или маршрут.

В борбата с коронавируса човечество ще отстоява не само живота и здравето си, но и правото да лети.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички