Lufthansa съкращава 22 000 работни места, за да оцелее


Lufthansa съкращава 22 000 работни места, за да оцелее
Снимка: Lufthansa Group

5000

Германската авиокомпания Lufthansa ще съкрати 22 000 работни места на пълен работен ден, тъй като очаква слабо търсене на пътувания след пандемията на коронавирус. "Възстановяването на търсенето в сектора на въздушния транспорт ще бъде бавно в обозримо бъдеще", заявиха от авиокомпанията, цитирани от AFP.

Lufthansa Group ще използва около 100 самолета по-малко след кризата, което води до съкращаването на 22 000 щатни позиции в групата, половината от които в Германия. Съкратените представляват 16% от 135 000-те души, работещи в структурите на превозвача.

Авиокомпанията обаче ще опита да използва схеми за по-кратки работни часове и други кризисни договорености, за да избегне окончателните съкращения. Подобно на останалите компании във въздухоплаването Lufthansa понесе огромни щети заради забраната за пътувания, наложена поради епидемията от коронавирус.

Около 700 от 763 самолета на групата бяха приземени в разгара на кризата, което принуди превозвачът да прехвърли 87 000 работници в подкрепени от германското правителство схеми за съкратено работно време.

Миналата седмица надзорният съвет на Lufthansa одобри спасителният пакет от 9 млрд. евро, предложен от германското правителство, след като компанията отчете нетна загуба за първото тримесечие от 2,1 млрд. евро.

Коронавирусът приземи самолетите

Според условията на сделката германското правителство ще придобие 20% дял в групата, с опция за още 5% плюс една акция с цел блокиране на враждебни поглъщания. Авиокомпанията изгуби мястото си в индекса Dax 30 (най-големите 30 компании на германската фондова борса, б.р.), след като цената на акциите ѝ се срина.

"Без значително намаляване на разходите за персонал по време на кризата ще пропуснем възможността за по-добро възстановяване от кризата и ще рискуваме Lufthansa Group да излезе от кризата значително отслабена", заяви Михаел Нигеман, който отговаря за отделите по човешки ресурси и правни въпроси на авиокомпанията.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички