Имотите поевтиняват в два от най-желаните квартали на София


Имотите поевтиняват в два от най-желаните квартали на София
Снимка: iStock

33025

Имотите в два от най-желаните квартали на София – "Витоша" и "Люлин" поевтиняват осезаемо. Макар те да попадат в топ 5 на най-търсените райони за ново жилище, цените в тях намаляват съответно с 16 и 11% през април и май, в сравнение със същия период на 2019 г.

И така ако в периода април/май 2019 г. средната цена на апартаментите в квартал "Витоша" е била 89 700 евро, то в същия период на 2020 г., цената е 75 536 евро. В "Люлин" пък, където цените на жилищата са паднали с 11%, средната цена, на която се продават апартаментите в момента е 46 375 евро. За сравнение година по-рано тяхната цена е била 52 400 евро.

Пазарът на имоти в момента не е много по-различен отколкото във времето преди кризата с коронавируса. Както купувачите, така и продавачите действат по същия начин. Но заради кризата и намалената покупателна способност хората са склонни да дадат по-малко за покупка на имот в не толкова предпочитан район или в стара сграда например. Цената на самите имоти обаче не е намаляла особено, обяснява пред NOVA Гергана Тенекеджиева, изпълнителен директор на най-голямата агенцията за недвижими имоти у нас – "Адрес".

"Манастирски ливади" остава най-предпочитаният квартал за покупка на жилище в София. След него се нареждат "Овча купел" и "Младост", а топ 5 се допълва именно от въпросните "Витоша" и "Люлин".

Тенденцията към търсене на имоти извън града продължава дори и след карантината. "Купувачите търсят извънградски имоти. Очаквахме тази тенденция да се намали като обеми, след като се възстановява икономиката и позициите на пазара на имоти, но тя се запазва", уточнява Тенекеджиева.

Желаещите да купят подобен имот вече имат по-високи изисквания – те търсят дeтcĸи плoщaдĸи oĸoлo жилищaтa, пo-голяма зeлeна плoщ, пoдoвo oтoплeниe, пo-дoбpa дoгpaмa и звyĸoизoлaция.

София не е презастроена, няма организация

Трудно е да се каже накъде ще поемат цените на имотите и дали пазарът ще остане толкова спокоен. С нарастващия брой на заразените с коронавирус в страната расте и притеснението от това дали точно сега е най-подходящият момент за инвестиция в имот.

Според експерти кризата ще има oздpaвявaщ eфeĸт нa пaзapa нa нeдвижими имoти. Строителите ще балансират по-добре между цената и качеството на жилищата, банките ще затегнат изискванията за кредити, а купувачите ще преценяват по-добре финансите си и няма да избират имоти, които са отвъд възможностите им.

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички